Резултати от проведената по линия на TISPOL операция

Резултати от проведената по линия на TISPOL операция

Във връзка с членството на Република България в европейската мрежа на службите на Пътна полиция и поетите ангажименти за участие в организираните от TISPOL инициативи, от 08 до 14 декември миналата година, на територията на страната бе реализирана полицейска операция. Акцентът бе поставен върху установяването на нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. 
По данни на ГД „Охранителна полиция“ в хода на операцията са проверени общо 10457 шофьори на МПС. Установени са 115 нарушители - 109 от тях са шофирали след употреба на алкохол, а 6 - след употреба на наркотични или упойващи вещества. Извършен е и контрол за наличието на задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, съставени са общо 124 акта по Кодекса на застраховането.
По време на акцията са установени и редица криминални престъпления: 3- за притежание на наркотици; 2-ма нелегални имигранти; 3-ма обявени за издирване; 8-други криминални прояви.
Според статистиката общо проверените моторни средства са 12279, а констатираните процентно нарушения, свързани с шофиране след употреба на алкохол, са значително по-малко. Най-много са засечените нарушения в Перник, следвани от Добрич и Шумен, а най-нисък процент има на територията на Видин, Ловеч, Монтана, Разград, Силистра и Смолян. Положителна тенденция се очертава и при проверката за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.
Резултатие от последната операция доказват още веднъж, че провежданите масови кампании по пътна безопасност и засилен контрол едновременно във всички Европейски страни има изключителен превантивен ефект и оказва положително въздействие върху поведението на водачите.

 

Водещи новини

Времето