До две седмици ще бъде представен план за действие за охрана на границите заради миграционния натиск

До две седмици ще бъде представен план за действие за охрана на границите заради миграционния натиск

До две седмици в Министерския съвет ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с миграционния натиск. Темата беше обсъдена на работно съвещание на вицепремиера Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева. Заседанието е второ след свиканата при премиера Бойко Борисов среща в последния работен ден на 2014 година.
Беше взето решение и за съставянето на две междуведомствени работни групи – по правни и по логистични въпроси. Те ще се срещнат утре, за да обсъдят в подробности както строежа на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже с техника и логистика за охрана на границата.
Допълнителна среща ще има и между Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи за изграждането на 110 км пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от МЗХ.
Обсъден е и въпросът с евентуалното връщане от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в ЕС.
По думите на вицепремиер Кунева България, заедно с останалите страни от Южна Европа, настоява за равно споделяне на отговорността в ЕС, за да не пада тежестта от приема на бежанци само върху няколко държави. Това е общ европейски проблем и трябва общо решение, подчерта Кунева

Водещи новини

Времето