В хода на проведено разследване е установен и задържан извършител на тежко криминално престъпление

В хода на проведено разследване е установен и задържан извършител на тежко криминално престъпление

Подробности за реализираните оперативни действия по случая, както и приключила успешна полицейска операция по задържането на извършител на поредица престъпления против собствеността на гражданите оповестиха директорът на ОДМВР-Ямбол Генчо Иванов и окръжният прокурор Дойчин Дойчев

Служителите от ОДМВР - Ямбол започнали разследване на 7 февруари по сигнал за починал 54-годишен местен жител в дома на негов 53-годишен познат. При извършения оглед по тялото на мъжа били открити множество травми. Аутопсия изяснила, че той е починал от вътрешни кръвоизливи след нанесени удари в областта на главата с твърд предмет. В хода на проведените издирвателни и процесуално-следствени действия, ръководени от прокуратурата, било изяснено, че двамата мъже се събрали предишната вечер, а след изпития алкохол и няколко предишни скандала, последният приключил с жесток побой с  дървена дръжка от подочистачка и дъска. В хода на разследването са разпитани и свидетели. Установен е извършителят на престъплението - Г.Г./53г./, който е направил пълни самопризнания пред съдия. Събрани и иззети са множество веществени доказателства, сред които и предметите, послужили за извършване на престъплението.  Мъжът е привлечен като обвиняем по чл.115 от НК и предвид влошеното здравословно състояние му е взета мярка за неотклонение „подписка“.
При специализирана полицейска операция служители от РУ - Ямбол са задържали 26-годишен мъж, извършил 17 кражби от леки автомобили. Подробности по проведената операция съобщи директорът на ОДМВР-Ямбол. Той посочи, че оперативните действия стартирали в началото на месец ноември миналата година, когато собственици на автомобили с марките“ВАЗ”, “Фолксваген”, “Фиат” и “Рено” започнали да подават жалби за източени горива и откраднати части и вещи от колите им, паркирани в различни квартали на града. При направения  оперативен анализ се изяснило, че престъпните деяния се извършват в тъмната част на денонощието, подбирани били автомобили, оставени на слабо осветени паркинги, предимно в периферията на града. След проведени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия криминалистите изградили и образа на извършителя - мъж с  необходимите познания за автомобилната техника. С цел задържането му е изготвен и утвърден план за провеждане на специализирана полицейска операция по линия “Противодействие на престъпления свързани с МПС”. Така на 06 февруари т.г.  в 03.15 ч. в комплекс “Диана”, в момент на извършване на поредна кражба на акумулатор от “Фолксваген Голф”, е задържан 26-годишният жител на Раднево З. Г., криминално проявен и осъждан. В хода на работата е документирано и доказано, че той е извършител на 17 кражби на вещи и части от МПС, регистрирани от началото на ноември 2014 г. до настоящия момент. Установено, че мъжът е автор и на множество престъпни посегателства на вещи и части от МПС на територията на градовете Нова Загора и Стара Загора.