Заседание на Консултативния съвет за подпомагане на Министерския съвет във формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия с проведе днес в Министерството на вътрешните работи

Заседание на Консултативния съвет за подпомагане на Министерския съвет във формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия с проведе днес в Министерството на вътрешните работи

Под председателството на заместник-министър Филип Гунев, днес в сградата на МВР, се проведе  първото за 2015 г. заседание на Консултативния съвет за подпомагане на Министерския съвет във формиране на държавната политика в областта на защитата при бедствия. Съветът е постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет, осигуряващ координация и сътрудничество при разработването и провеждането на държавната политика в областта на защитата при бедствия. В него участват представители от всички министерства и ведомства, имащи отношение към защитата при бедствия. 
Основна тема на заседанието бе приемането на Работната програма на Съвета за 2015 г., както и изпълнението на Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2014-2020 г. В рамките на обсъждането бе повдигнат въпросът за причините за зачестилите наводнения в страната, като според председателя на БЧК Христо Григоров една от тях е незаконното строителство. Той даде за пример наводнението във варненския квартал „Аспарухово“. По време на днешното заседание  бе докладвана работата на междуведомствената експертна работна група за намаляване на риска от наводнения, както и изготвените предложения за промени в Закона за водите, които предвиждат създаването на единен орган за контрол на язовирите.
Акцент бе поставен и на подготовката за предстоящата партньорска проверка от експерти от страни-членки на Европейския съюз и Европейската комисия за извършване на цялостен преглед на системата за защита при бедствия в България. На заседанието директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Николай Николов предостави информация за наличието на резервни общински жилища за настаняване на пострадали от бедствия. Бяха бяха обсъдени и мерките относно увеличаване на възможностите за временно настаняване в обществени сгради, които вече не се използват по предназначение, както и други пазарни механизми. Участниците се обединиха около решението на следващото заседание на Консултативния съвет да бъдат обсъдени конкретни предложения за разрешаване на въпроса с общинските жилища за настаняване на пострадали от бедствия.

Водещи новини

Времето