Първо посещение в България на новия изпълнителен директор на Фронтекс

Първо посещение в България на новия изпълнителен директор на Фронтекс

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова проведе среща с Фабрис Леджери – ръководител на европейската агенция

Това е едно от първите посещения на изпълнителния директор на Агенция ФРОНТЕКС Фабрис Леджери в държава – членка на ЕС след встъпването му в длъжност. По време на разговорите вицепремиерът Бъчварова благодари за съдействието за укрепване на капацитета на „Гранична полиция“ чрез провежданите обучения на служители. Двамата се обединиха във високата оценка на сътрудничеството между Министерството на вътрешните работи и агенцията по охрана на външната граница на ЕС и изразиха готовност за допълнително засилване на взаимодействието.
Вицепремиерът Бъчварова представи пред Фабрис Леджери ситуацията на една от най-чувствителните в момента европейски външни граници – българо-турската. Тя изрази очакване в най-скоро време да бъде подписано споразумението за Тристранен център за полицейско и митническо сътрудничество България – Турция – Гърция. Министърът заяви, че борбата с контрабандата е приоритет за правителството и представи плановете за създаване на Междуведомствен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари.
България изпълнява мерките и задълженията по управление и контрол на границите на ЕС, наравно с държавите-членки в Шенгенското пространство. Сътрудничеството с европейските и международните партньори в областта на сигурността и правоохраната е от първостепенно значение, необходими са единодействие и общи политики, за да се справим с общите предизвикателства – подчерта вицепремиерът. България подпомага Фронтекс в планирани специализирани операции, като през 2015 г. страната ни ще подкрепи операциите и дейността на ФРОНТЕКС на територията на други държави-членки с 36 експерти.
Фабрис Леджери и министър Бъчварова откроиха важността на регионалния подход за надеждната охрана на границите на общността. Той насърчи България за засилване на сътрудничеството с Турция и Гърция като съседни държави, и оцени изграждането на тристранен център като много перспективна възможност.  Агенцията изрази готовност да подкрепи България, ако се засили миграционният натиск през Черно море, както и с организирането на повече съвместни полети за връщане на нелегални имигранти.