Приключи Националното пълномащабно учение „Защита 2015”

Приключи Националното пълномащабно учение „Защита 2015”

Пресцентърът предоставя видеоматериал!

Днес в 11 часа стартира практическото проиграване на националното учение по сценарий, описващ тежка железопътна катастрофа, при която композиция с вагон- цистерни с опасни химикали дерайлира при навлизане в тунел „Гълъбец”. В рамките на прогресивно нарастващата оперативна обстановка възниква пожар и се образува облак отровен газ с висока концентрация, застрашаващ живота и здравето на хората от близките населени места.
Учението бе наблюдавано на място от заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов, главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов, директора на ОДМВР-София старши комисар Мариета Иванова, зам. областния управител на Софийска област Николай Николов, ръководни служители от ангажираните министерства и ведомства.
При възникване на учебната ситуация силите на Единната спасителна система проведоха действия по гасене на пожара в тунела, издирване и спасяване на машинистите, идентифициране на веществото в цистерните, тампониране и преточване на спуканата цистерна и подготовка и евакуация на застрашено население на близките населени места. Специализирани екипи извършиха деконтаминация на хората и техниката от „заразения“ участък. В рамките на тренировката бе проведен контрол и замерване на въздуха в „замърсените“ участъци в района. На територията на селата Долно Камарци и Стъргел се извърши тренировка на националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия.
На ж.п. гарата в с. Долно Камарци бе ситуиран мобилен команден пункт за управление на силите и средствата. За целите на учението бяха сформирани междуведомствена експертна, оперативна и информационна група под ръководството на национелен щаб. В практическата част се включиха и екипи на мобилната спасителна служба, осигурени от Националната асоциация на доброволците в Република България, които подпомогнаха  осигуряване на достъпа до мястото на произшествието.
Целта на двудневното пълномащабно учение „Защита 2015” бе да се провери готовността на органите на управление на всички нива и силите за реагиране от Единната спасителна система, да се подобри взаимодействието и координацията и да се усъвършенстват практическите умения  по време на отработване на бедствена ситуация.
Предстои да бъде извършен анализ и оценка на действията на всички държавни структури, участвали в „Защита 2015“.