Европейската комисия прие решение за отпускане на авансово плащане по фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията в периода 30.01.2015 – 04.02.2015 г.

Европейската комисия прие решение за отпускане на авансово плащане по фонд „Солидарност“ във връзка с бедствията в периода 30.01.2015 – 04.02.2015 г.

 

 
Като страна членка на Европейския съюз, България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента са подадени и одобрени две заявления – за наводненията от средата на м. юни 2014 г. и края м. юли 2014 г., по които страната ни получи съответно 10,5 млн. евро и 1,98 млн. евро. 
На 24.04.2015 г. България подаде третото си заявление за мобилизиране на фонд „Солидарност“ на ЕС, във връзка с бедствията настъпили на територията на цялата страна в периода 30.01.2015 – 04.02.2015 г. На 24.06.2015 г. Европейската комисия прие решение за отпускане на авансово плащане на финансови средства от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз за финансиране на спешни действия и действия по възстановяване след бедствието, причинено от тежките зимни условия в страната. Стойността на отпуснатите авансови средства възлиза на 10 % от цялата предвидена помощ по третото заявление. След окончателното одобрение на третото заявление  и приключване на процедурата по одобрение на бюджетни кредити от страна на Европейския парламент и Съвета, ще бъде отпусната и останалата част от финансовата помощ. Изпълнителните органи ще могат да кандидатстват за помощ от фонд „Солидарност“ след окончателното одобрение на заявлението през месец октомври.
 

Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето