Министър Бъчварова: С работата и поведението си ще успеем да убедим дори най-големите си критици и скептици, че вървим в правилната посока

Министър Бъчварова: С работата и поведението си ще успеем да убедим дори най-големите си критици и скептици, че вървим в правилната посока

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов, депутати и бивши министри на вътрешните работи, както и Негово Светейшество Неофит почетоха днес професионалния празник на МВР по случай 136-тата годишнина от създаването на министерството

В своето слово министър Бъчварова подчерта основополагащата роля на министерството на вътрешните работи при формирането и развитието на българската държавност и на българското общество през всичките години на своето съществуване. „Министерството на вътрешните работи е основата и на съвременната ни държава. То е и нейното лице, то е и нейният характер“, каза тя и подчерта изключителната отговорност, която носят както политическото ръководство на ведомството, така и професионалното ръководство и служителите на МВР за формирането на усещането за справедливост и доверие към държавата.
Вътрешният министър подчерта важността на модернизацията и усъвършенстването на министерството на вътрешните работи и изрази убеждението си, че без модернизирано министерство на вътрешните работи не може да има модерна държавност. „Вярвам също, че с работата и поведението си ще успеем да убедим дори най-големите си критици и скептици, че вървим в правилната посока“, каза тя и подчерта, че тази посока е без алтернатива, независимо от трудностите.
 В своето слово министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова благодари на всички свои служители за смелостта, която проявяват всеки ден при борбата с битовата и организираната престъпност, при справянето със социалните конфликти, осигуряването на пътна и пожарна безопасност, ограничаването на трафика на хора и наркотици, борбата с контрабандата и гарантирането на граничната сигурност, за да могат българските граждани да се чувстват спокойни и сигурни. „Искам да благодаря на всеки един полицай, граничар, пожарникар, служител в администрацията на МВР за избора, който е направил“, каза тя, като поясни, че работата на служителите на МВР е трудна, съпътствана с рискове и невинаги благодарна.
Вътрешният министър продължи, като подчерта и отговорността на правоохранителните органи за налагането на върховенството на закона, без което всички планове и визии за осигуряване на по-добър живот биха били напразни. „Единствено върховенството на закона може да гарантира стабилността на държавата и реда в обществото“, каза тя, като поясни, че без гарантирането и опазването на сигурността и обществения мир не би имало нито икономическо развитие и инвестиции, нито инфраструктурни проекти, нито качествено образование и здравеопазване.
Министър Бъчварова открои и отговорната роля на българските правоохранителни органи, като част глобалната система за сигурност и изграждане образа на страната ни пред европейската и световната общност. МВР е механизмът, през който страната ни работи най-активно с европейските и международните институции на сигурността, поясни тя и допълни, че в процеса на това сътрудничество министерството на вътрешните работи неизбежно върви по пътя на своята модернизация и усъвършенстване.
По време на тържествената церемония бе извършен водосвет на знамената на МВР. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, нейните заместници, както и главният секретар Георги Костов поднесоха венци за почитане подвига на служителите на МВР, дали живота си при изпълнение на служебния си дълг.
В края на церемонията вицепремиерът Румяна Бъчварова и министър-председателят Бойко Борисов, поздравиха лично всички присъстващи униформени и служители на МВР по повод празника.

Водещи новини

Времето