Главен комисар Георги Костов: Решени сме да стигнем до край в изясняването на изнесения случай за полицейски произвол

Главен комисар Георги Костов: Решени сме да стигнем до край в изясняването на изнесения случай за полицейски произвол

Главният секретар на МВР призова гражданите да подават навременни сигнали при такива инциденти на тел. 982 22 22. Това е предпоставка за извършването на по-бърза и прецизна проверка, както и на вземането на конкретни мерки за недопускане на подобни случаи

Изключително е трудно и на хората, които извършват проверката, и на нас като ръководство, а и на обществото да стигнем до истината, когато се проверяват сигнали с такова закъснение, заяви главният секретар на МВР главен секретар Георги Костов. Той се спря подробно на извършената огромна по обем работа в рамките на вчерашния ден по започналата проверка във връзка с излъчения в ефира на национална телевизия видеоклип. Прегледани са всички сигнали и докладни на патрулите от половин година назад, за да се установи датата, часа и мястото на инцидента, за който става въпрос. Обезпокоително е, че реагираме късно срещу такива безобразия, посочи Костов и бе категоричен, че няма сигнал, който да не се проверява и да не се вземат съответните мерки по него. В този смисъл той апелира гражданите да ползват телефонната линия за сигнали за корупция в МВР – 9822222, защото навременната информация за полицейски произвол, е предпоставка за извършването на по-бърза и прецизна проверка и вземането на конкретни мерки в тази посока. "Решени сме да стигнем докрай в този случай", заяви главният секретар и изрази категоричната си позиция, че ако се изяснят нарушения, ще бъдат приложени и най-тежките законни санкции на извършителите. Той поясни, че паралелно с проверката в СДВР, със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, проверка е започнала и дирекция „Инспекторат“ на МВР, структура, която не е подчинена на професионалното ръководство на ведомството и няма опасност сигналите да отидат при структурата, срещу която са. Целта е изясняването на цялостната дейност и практики в Първо РУ. В рамките на създадения механизъм за вътрешен контрол през миналата година, след образувани проверки, са уволнени 9-ма полицаи от цялата страна, поясни още главен комисар Георги Костов.
Издал съм заповед за извършване на незабавна проверка във връзка с видеозаписа,  заяви старши комисар Младен Маринов. Той уточни, че от прегледаните материали е изяснено, че случаят е от 01.40 ч. на 19 декември 2014 г. До този момент няма данни в СДВР да са постъпвали жалби от задържаните лица, касаещи действията на полицаите. Към момента са установени служителите, всички от Първо РУ, които са участвали в отработването на сигнала, подаден на телефонна линия 112 – от полицаите, работили „на терен“ до дежурните и техните ръководители.От вчера, както и днес се работи за персонифициране на действията на всеки един служител, на базата на материала, с който проверяващите разполагат. Кадрите са наистина притеснителни за мен като полицай с дълга практика, а и за обществото като цяло", заяви старши комисар Маринов. Той бе категоричен, че по случая се извърши напълно обективна проверка, целта е не само да се установи конкретната картина, но и да не бъдат допускани подобни инциденти в бъдеще. Директорът на СДВР обясни, че до този момент са събрани  факти, основаващи се на обясненията и докладите на самите полицаи. Униформените посочват, че са употребили сила и са използвали белезници, защото са били нападнати вербално. Тепърва ще се проведе разговор с двамата задържани. Маринов изрази надежда, че чрез граждани и телевизията, предоставила записа, ще се стигне и до автора на клипа, който може да потвърди това, което се вижда на видеото. По думите му при персонифициране на вината на всеки един полицай ще бъдат взети най-строги мерки по дисциплинарен път, регламентирани в закона за МВР. Той допълни, че от вчера е уведомена и Районната прокуратура и се работи под неин надзор. Проверката обхваща и последващите действия в районното управление и дейността на всички длъжностни лица. Всичко, което е относимо по случая, е обект на проверка, заяви старши комисар Маринов. Той поясни, че полицаите са със среден стаж в системата на МВР, който би трябвало да бъде достатъчен, за да придобият опит за справяне с такива ситуации.

Водещи новини

Времето