Трима мъже, двама от които полицейски служители, са задържани за изнудване

Трима мъже, двама от които полицейски служители, са задържани за изнудване

Операцията, проведена от служители на ОДМВР – Перник, е осъществена под надзора на Пернишката районна прокуратура

Криминалистите действали по сигнал, подаден вчера в 15.00 часа в ОДМВР –Перник. Мъж от града се оплакал, че бил изнудван от трима непознати, които му заявили, че са изкупили негов паричен дълг в размер на 84 000 лева към друг перничанин. Отправили и закани, че ако не им предаде още същия ден половината от дълга, ще настъпят неблагоприятни събития за неговото здраве. Незабавно Районна прокуратура – Перник е образувала досъдебно производство срещу неизвестни лица за изнудване - престъпление по чл. 213 а, ал. 2, т. 4 вр. ал. 1 от НК.
За целите на разследването изнудваният мъж предал 200 лева, банкнотите били описани по номинал и сериен номер, след които са изготвени бутафорни пачки. След неколкократна смяна на мястото на предаването на парите, около 20.00 часа, торбичка с поставените в нея пари била предадена от потърпевшия на мъж, придружаван от други двама.
Криминалистите предприели задържане на тримата, непосредствено след получаване на парите. Установена е самоличността им - К.М. - полицай в Група „Охрана на обществения ред” към столичното Шесто РУ, И.Д. – полицай към „Полицейски сили за охрана” – СДВР, и перничанина Н.А. У тях са намерени две служебни полицейски карти и три радиостанции, включени и работещи на честотата на ОДМВР – Перник. В района са установени и два автомобила, с които извършителите се предвижвали на територията на областния град.
Днес тримата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършеното изнудване и задържани до 72 часа с прокурорско постановление. Предстои внасяне на искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 
Действията по разследването продължават.