За поредна година огнеборците отбелязаха тържествено Илинден

За поредна година огнеборците отбелязаха тържествено Илинден

Днес е храмов празник на параклисите в главната дирекция и в пожарните служби в Свищов и Брезник

За 15-та поредна година българските пожарникари отбелязаха Деня на своя закрилник – Свети Пророк Илия, покровител на огъня и гръмотевиците. Служителите на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” поднесоха цветя на Мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги и в тяхна памет беше отслужена литургия. Свещеници от столичния храм „Св. Троица” благословиха гостите на тържеството и извършиха водосвет за здраве и благоденствие.
Днес храмовият празник се отбелязва в параклисите в двора на главната дирекция и на пожарните служби в Свищов и Брезник.

***

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” е построен и осветен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.