Румяна Бъчварова: Борбата с трафика на културни ценности е част от усилията ни за прекъсване финансирането на тероризма

Румяна Бъчварова: Борбата с трафика на културни ценности е част от усилията ни за прекъсване финансирането на тероризма

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи участва в международна конференция на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия”, организирана от посолството на Кралство Норвегия в България, Норвежкият институт за изследване на културното наследство /NIKU/ и провеждаща се под патронажа на ЮНЕСКО

„Наред с трафика на хора, наркотици и оръжия, трафикът на културни ценности също е източник на значителни приходи за финансиране на терористични групировки. Затова е важно въпросът да бъде разгледан и от този важен за сигурността аспект”. Това посочи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на участието си в двудневна международна конференция, чийто домакин е София. Тя отправи благодарности към Посолството на Кралство Норвегия в София и на всички партньори, допринесли за организирането на форума, който е изключително важен и навременен в контекста на проблемите, които решаваме в този момент. „Значимостта на усилията ни в борбата с трафика на културни ценности е силно обвързан с борбата с тероризма, който остава една от най-големите заплахи пред сигурността”, заяви вицепремиерът Бъчварова и увери, че МВР работи много активно в тази посока. Тя подчерта, че усилията на компетентните структури и най-вече на ГДБОП са съсредоточени не само към предотвратяване на незаконното изнасяне и продажба на българското културно наследство, но и към цялостното и трайно неутрализиране на престъпните групи, свързани с подобна незаконна дейност. „Служителите ни взаимодействат успешно с всички български и чуждестранни институции, работещи за опазването на културното наследство, предлагат и развиват съвместни проекти в тази насока”, изтъкна вътрешният министър и припомни, че в резултат на тези действия на българската държава са върнати десетки хиляди движими културни ценности. Благодарение на прилаганите всеобхватни мерки за противодействие на трафика на културни ценности от други държави все по-често трафикантите са принудени да заобикалят България. През миналата година бяха проведени редица съвместни операции, включително в сътрудничество с компетентните служби на Сърбия, Унгария, Германия и Италия. В резултат бе разбита престъпна групировка, действаща в тази област, пресечени бяха канали за трафик на културни ценности. От 2012 г. се  получава редовна информация относно опити за трафик на културни ценности от Сирия и Ирак. През 2014 г. този обмен допринесе за пресичането у нас на изграждането на незаконни канали за внос на антики.
Бъчварова подчерта и силния политически ангажимент за намиране на нови методи за адресиране на този изключително динамичен феномен. За да отговори на тези тенденции, българското национално законодателство бе адаптирано към новите обстоятелства, с акцент върху забраната за трансгранична търговия с антики от Сирия и Ирак. През 2009 г. бе приет Законът за културното наследство, а измененията и допълненията на Наказателния кодекс от 2009 г. насам уредиха редица дейности, разписани в последствие в Резолюция 2199 (2015) на Съвета за сигурност на ООН. „Трафикът и унищожаването  на културни и исторически обекти, намиращи се в зони на конфликт като Ирак и Сирия, е феномен, който набира все по-голяма скорост. И не случайно той се определя като изключително тежко военно престъпление”, каза още министърът на вътрешните работи благодари на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за ролята й за адресиране на този проблем, както и за личния й принос за включването на текстове относно опазването на културните и религиозни ценности в Сирия и Ирак в Резолюция 2199 (2015) на Съвета за сигурност на ООН. „Вярвам, че дискусиите в рамките на тази конференция ще са плодотворни и ще допринесат за подобряване на съвместния ни отговор на тези нови предизвикателства”, заяви в заключение вицепремиерът.
Приветствени думи към участниците в конференцията отправиха Н.Пр. Гюру Катарина Х. Викьор – посланик на Кралство Норветгия в България, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, министърът на културата Вежди Рашидов, Н.Пр. Ставрос Августидис – посланик на Република Кипър в България и генералният директор на NIKU Карстен Палудан-Мюлер. Те се обединиха около идеята за необходимостта от интегриран подход при противодействие на трафика на културни ценности и тясно сътрудничество между институциите и неправителстевите организации с фокус върху информираността на обществото, което може да окаже съществена подкрепа в тази борба.
В първата част на конференцията международни експерти представиха пред участниците различните аспекти на случващото се в Сирия – неуспехите в опазването на културното наследство, пазарите на незаконно изнесените предмети, реконструкцията на увреденото архитектурно и градско наследство, привличането на обществеността в борбата с ограбването и трафика на антични ценности.
„Трафикът на сирийски културни ценности през България и Балканите” бе темата, по която говори началникът на сектор „Трафик на културно-исторически ценности” при ГД „Борба с организираната престъпност” Андрей Младенов. По думите му, освен сериозен източник на финансиране за организираната престъпност и терористичните организации, трафикът на антики е и сред най-фините начини за изпиране на пари, поради което представлява сериозен интерес за криминалните структури. Той бе категоричен, че за решаване на проблема усилията трябва да бъдат насочени към неутрализиране на онези престъпни организации, които поддържат пазарите на антики и създават условия за съществуването им и за трафика. Младенов приветства усилията на институциите в тази посока и подчерта доброто взаимодействие на българските служби с чуждестранните партньори за предотвратяване на този вид престъпления.
Работата в рамките на форума продължава в дискусионни групи по темите за трафика и търговията с културни ценности и възможностите за прекъсване на порочния кръг на всеки един от етапите му, както и методите за възстановяване на сирийското културно наследство днес и след приключване на конфликта.
Организатори на конференциятя на тема „Борбата с ограбването на културното наследство на Сирия” са посолството на Кралство Норвегия в България и Норвежкият институт за изследване на културното наследство /NIKU/ под патронажа на ЮНЕСКО и в партньорство с Министерството на културата и Министерството на вътрешните работи на Република България, посолството на Република Кипър и холандската неправителствена организация “Walk of Truth”.