Задействан е план за общи действия по охрана на държавната граница с армейски сили

Задействан е план за общи действия по охрана на държавната граница с армейски сили

Разполагането им ще става поетапно, с оглед оценката на ситуацията. Това са действия на подкрепа към турските ни колеги в усилията им за справяне с миграционния натиск – подчерта главният секретар на МВР

Пресцентърът предоставя видеоматериал!

От тази сутрин е задействан план за охрана на държавната граница от съвместни наряди между служители на ГД „Гранична полиция“, ГД „Национална полиция“ и армейски сили.  Планът е утвърден от министър-председателя и е във връзка с обстановката по линия на миграционния натиск по българо-турската граница.
Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов представи информация за съвместните екипи и оперативната обстановка по границата ни с Турция на брифинг във вътрешното министерство. По думите, му планът за съвместна охрана на граничната зона предвижда в следващите няколко дни да бъдат разположени до 1000 армейски служители, които ще бъдат окомплектовани със съответното техническо оборудване. Разполагането им ще става поетапно, с оглед оценката на ситуацията. Действията на МВР и МО са в отговор на усложнената обстановка по линия на миграционния натиск към ЕС. Гл. комисар Георги Костов категорично заяви, че вътрешното министерство има сили да се справи с това предизвикателство и да се противопостави на незаконно пресичане на държавната ни граница.
Нашите действия не следва да бъдат тълкувани като недоверие към турските ни партньори – те работят професионално, коректно и компетентно. Това са действия на подкрепа към турските ни колеги в усилията им за справяне с натиска – заяви главният секретар на МВР. Бежанските ни центрове разполагат с достатъчен капацитет да приемат хора, влезли в страната ни по съответния законов ред, каза още гл. комисар Костов. За последните 24 часа граничните ни екипи са задържали 34 човека в опит да влязат в страната ни през Турция и 39 - в опит да пресекат нелегално границата ни със Сърбия.
Директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Антонио Ангелов представи създадения механизъм, по който ще работят съвместните екипи. Преди наряд патрулите ще преминават инструктаж от дежурния на ГДГП. Задачите ще се възлагат за всеки наряд поотделно. Старшият на наряда ще е от Гранична полиция, защото познава релефа и особеностите по граничната полоса и във вътрешността на страната. Уличените за „каналджийска“ дейност през първите девет месеца на тази година са със 70% повече в сравнение с цялата минала година, обобщи още гл. комисар Антонио Ангелов.

 

 

 

 

Водещи новини

Времето