България с награда за успешно разследване на тежко престъпление и неутрализиране на трансгранични организирани престъпни групи

България с награда за успешно разследване на тежко престъпление и неутрализиране на трансгранични организирани престъпни групи

Отличието е присъдено от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа за участието на служители на ГДНП в съвместната операция “Balkanya”

Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) присъди на България III награда за първото полугодие на 2015 г. Тя е за успешно проведено разследване на тежко престъпление и неутрализиране на трансгранични организирани престъпни групи.
В началото на годината бе проведена съвместна операция “Balkanya” между сръбските и българските правоохранителни органи. От българска страна участие в координираните действия взеха служители от сектор “Престъпления против личността” в ГД “Национална полиция”. Поводът за операцията бе убийството на популярен сръбски спортист, извършено в началото на месец юни 2014 г. в град Ниш. В хода на разследването беше установена съпричастност и на български граждани към тежкото престъпление. В резултат на проведените съвместни оперативни действия, се стигна до неутрализирането на две организирани престъпни групи на територията на България и Сърбия. Осем от деветимата задържани при операцията са привлечени като обвиняеми.
По традиция, през всяко полугодие SELEC отличава успешно проведени съвместни международни разследвания, осъществени с подкрепата на Центъра. Основната цел на SELEC е да оказва съдействие на държавите-членки и да подобрява координацията в предотвратяването и противодействието на престъпността, включително тежката и организирана престъпност.