Н.Пр. Ема Хопкинс: Ще продължим да приветстваме доброто сътрудничество и добрия тон, който създадохме и имаме

Н.Пр. Ема Хопкинс: Ще продължим да приветстваме доброто сътрудничество и добрия тон, който създадохме и имаме

Високата оценка бе дадена от посланика на Обединеното кралство в София по време на среща на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов и експерти от министерството с дипломатически представители на страните, за които България е традиционна туристическа дестинация

Пресцентърът предоставя видеоматериал от срещата

Благодаря за сътрудничеството и установените точни делови отношения, заяви министър Бъчварова при откриването на срещата със заинтересованите дипломатически представители по въпросите за масовия туризъм. Тя се спря на извършеното през изминалия летен сезон, отбелязвайки предизвикателствата пред страната ни на фона на засиления миграционен натиск - над 500 командировани служители по летните ни курорти, независимо от значителния брой служители, разпределени по границата. Само този факт доказва отговорното поведение на българското вътрешно министерство към опазването на сигурността на хората, избрали като дестинация страната ни, заяви министър Бъчварова. От гледна точка на гарантирането на сигурността на туристите, можем да кажем, че изминалият летен туристически сезон е успешен. Броят на регистрираните престъпления на територията на ОДМВР-Бургас, Варна и Добрич е намалял с 12 % в периода юни-септември 2015 г., в сравнение със същия период на 2014 г. Мерките за сигурност бяха аналогични на предишни години, припомни вътрешният министър. Като част от тях тя посочи осигурените патрули, провеждането на полицейски операции, редовните проверки на хотели, увеселителни и питейни заведения, търговски обекти с цел организация на охраната, противопожарната безопасност, спазването на данъчно законодателство. Същевременно бе въведена уеднаквена и облекчена процедура за издаване на служебни бележки на туристите през цялото денонощие, като таксите можеха да се заплащат чрез ПОС-терминали, до които дежурните служители имат достъп в извънработно време. По отношение на предприетите мерки за осигуряване на превод за чуждите граждани, министър Бъчварова отбеляза, че все още се отчитат сериозни затруднения, тъй като единствено денонощно присъствие на преводач на английски и руски език е осигурено в РУ-Несебър. Бе постигнато и значително подобрение в организацията за преводи с ползването на възможностите на туроператорските фирми. Продължи добрата практика, въведена с Румъния и Чехия, за съвместни патрули с чуждестранни полицейски служители. Имаме готовност с аналогични мерки и за предстоящия зимен сезон, изтъкна вътрешният министър, изразявайки желание този модел да бъде разширен и към други заинтересовани страни. Към настоящия момент ОДМВР-София е заявила необходимостта от командироване на 78 полицейски служители, а ОДМВР-Благоевград – на 30 служители. Планирани са редица специализирани полицейски операции и превантивни действия за обезпечаване на сигурността и обществения ред  в зимните курорти.
Министър Бъчварова информира гостите, че с изключително внимание се следи развитието на ситуацията след терористичните актове, извършени във френската столица, независимо, че няма преки сигнали за страната ни. На базата на извършените анализи са предприети и съответните превантивни мерки, като водеща от тях е засиленият контрол по границата. Въведени са 100-порцентови проверки на външна  граница, посочи Бъчварова. Тя припомни, че по време на състоялото се извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел  бе направено уточнение от страна на правната служба на Съвета, че външните за ЕС граници на България, Румъния, Кипър и Хърватска се считат за граници на Шенгенското пространство. Въпросът за Шенгенското пространство изисква принципно разглеждане и част от решенията трябва да бъде и България - признание, че страната ни изпълнява своите задължения и резултатите са видими.
Като изключително продуктивно оцени Н.Пр. Ема Хопкинс, Посланик на Обединеното кралство в София, изграденото сътрудничество. Тя посочи, че утвърденият формат на редовни срещи дава възможност за поставянето на редица въпроси и предложения в конкретни области, свързани с решаването на различни казуси, възникнали с чужди туристи. Като успешна бе оценена проведената с Министерството на туризма превантивна кампания с английски граждани на възраст между 15 и 30 години.  Резултатът е с 15 % намален ръст на кражбите през изминалия летен сезон.
По думите на главния секретар на МВР, благодарение на проведени предварителни срещи с дипломатически представителства, инициирани от МВР, е постигнато и по-голямо доверие на чуждите туристи към българските полицаи. Като пример за това той посочи, че преди време голяма част от чужденците са търсели съдействие по дипломатическите канали за подаване на сигнали за различни инциденти на наша територия и то едва след завръщане в родината им, което безспорно създава трудности и възпрепятства навременното разследване. С проведените срещи, в които като естествени партньори бяха привлечени представители на посолствата в страната ни, туроператорски фирми и браншови организации, се постигна нова организация за бързо получаване на сигнали за извършени престъпления с чужди туристи включително и от страна на агенциите и хотелиерите. Резултатът е добър – в момента няма сигнал от чужбина, който да не е регистриран у нас. Оказа се, че предприетата превантивна дейност, заедно с извършената мащабна разяснителна работа, допринесе значително за подобряване на криминогенната обстановка в курортите ни, доказа, че пътят на  коректното партньорство е верен – заключи главен комисар Георги Костов.
На срещата присъства и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.