Вицепремиерът Бъчварова откри Международната конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалности“

Вицепремиерът Бъчварова откри Международната конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалности“

Форумът, организиран от Комисията по досиетата, се провежда за седми пореден път

Работата на Комисията по досиетата и резултатите от нея имат изключително дълбок и важен за държавата смисъл. С обективния начин на представяне Комисията създаде стандарти на отношение към една изключително чувствителната тема. Мотото на конференцията е определено много точно – длъжни сме да разделим митове от реалност, да бъдем наясно къде минава разграничителната линия, за да изграждаме модерни, отговарящи на съвременните изисквания, служби за сигурност – заяви по време на откриването министър Бъчварова.
Организаторите на форума припомниха, че от всички 7 институции, в които са съхранявани документите на ДС и Разузнавателното управление на Българската народна армия, най-обемният архив, предаден на Комисията, е на Министерството на вътрешните работи.
Като вицепремиер, отговарящ за електронното управление, съм убедена, че политиката на откритост е най-добрият регулатор на демократичните процеси. Трябва да гарантираме на обществото пълната истина и да го научим да изисква прозрачност. Това е най-голямото предизвикателство в момента – отбеляза още Бъчварова.
По време на конференцията ще бъдат представени документалният сборник „Държавна сигурност – войникът на партията“, както и изложбата „Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие /1953 – 1964/.

Времето