Министър Румяна Бъчварова: МВР създава и положителни истории, дава примери, които не трябва да пренебрегваме и забравяме

Министър Румяна Бъчварова: МВР създава и положителни истории, дава примери, които не трябва да пренебрегваме и забравяме

Днес се проведе 22-то издание на церемонията “Полицай на годината” - инициатива на   Министерството на вътрешните работи и фондация “Доверие и закрила”

За поредна година се състоя  церемонията “Полицай на годината“. На нея бяха отличени полицейски служители и колективи, постигнали значими успехи в борбата с престъпността, опазването на обществения ред и сигурността на гражданите. Наградите връчиха министър Румяна Бъчварова, нейните заместници – Красимир Ципов и Цвятко Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, зам.-главният секретар Георги Арабаджиев, директорите на главните дирекции „Национална полиция“, „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“, председателят на фондация „Доверие и закрила“ Христо Друмев. В класацията бе предвидена и  специална награда за граждански принос към работата на полицията. Проявата уважиха бивши министри на вътрешните работи, ексглавни секретари на МВР, директори на дирекции и депутати.
В обръщението си към наградените министър Бъчварова отбеляза, че отличавайки най-заслужилите полицаи на 2015 година, имаме възможност да погледнем  добрата, красивата страна от работата на служителите на МВР. Историите на професионалните им постижения са наистина впечатляващи, показват колко достойни хора работят в МВР. Награждаваме тези от тях, чието поведение носи най-дълбокия смисъл и най-ясния образ на професионалното призвание на българския полицай. Но в ежедневието на хилядите служители на МВР има поредица от други, може би не толкова впечатляващи, но истински примери за добра работа и висок професионализъм.
Чрез отличените днес  вътрешният министър се обърна и към техните колеги . В кратката равносметка министър Бъчварова припомни, че годината, която изпращаме, ни изправи пред изключителни изпитания - справяне с бежанските вълни, овладяване на контрабандата и битовата престъпност, етническо напрежение в някои населени места, изборни предизвикателства. С всички тях Вие се справихте достойно и направихте всичко по силите си да осигурите спокойствието на гражданите и вътрешния  ред в държавата. Благодаря ви за неуморния труд и себеотрицанието. Благодаря на всички, които при тези тежки условия опазват националната  сигурност на България и показват умения, подготовка и качества на надежден партньор в Международната правозащитна общност.
Наградите днес са отличия за високия професионализъм на българския полицай и показват на тези, на които служим, че извън проблемите, трудностите и грешките МВР има и своите постижения. Те доказват, че високата взискателност към нашата работа не трябва да засенчва признанието за постигнатото и за успехите. С днешните награди можем да покажем, че МВР създава и положителни истории, дава примери, които не трябва да пренебрегваме и забравяме. Благодаря Ви колеги, за усърдието, професионализма и смелостта! Истински се гордеем с вас!, заяви министър Бъчварова и пожела на полицаите  успешна работа, с достойнство да носят своята служба и своите награди и да са пример за колегите и семействата си.

НАГРАДИ „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА“

ГОЛЯМАТА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2015-А” СЕ ВРЪЧВА НА младши инспектор Емануил Петров Манолов – полицай в група “Охрана на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ – Пловдив при ОДМВР – Пловдив          
На 25 юли 2015 г. около 0.40 часа, в извънработно време, младши инспектор Емануил Манолов без колебание предприема действия за предотвратяване на взломна кражба от съседен имот в Асеновград и заедно с баща си, въпреки риска, спират извършителите. Изяснява, се, че задържаните са част от организирана престъпна група за домови кражби на територията на Асеновград и Пловдивска област.
На 21 септември към 1.55 часа автопатрул от Емануил Манолов и колегата му Сергей Бочуков  са изпратени по сигнал от гражданин към жилище, в което е нахлул непознат. Двамата задържат на място 45-годишен мъж, регистриран за поредица извършени кражби.

ПЪРВИ ПОДГЛАСНИК ПРИ ИНДИВИДУАЛНИТЕ НАГРАДИ “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА” е старши инспектор Христо Георгиев Палагачев, началник на Участьк-Устово, Районно управление Смолян, ОДМВР-Смолян
На 8 септември, към 19.22 часа, ст.инспектор Палагачев получава информация за извършена телефонна измама на възрастна жена за около 250 000 евро в района на Първомай. Ст.инспектор Палагачев установява самоличността на евентуалния извършител, автомобила, с който се придвижва, посоката му на движение и ползвания от него мобилен телефон. С инициативност и находчивост, Палагачев достига до свързаните с евентуалния извършител лица, включително и провелия заблуждаващия разговор мъж от Горна Оряховица, както и адресите им. Получените данни предава своевременно на служител от Криминална полиция в РУ-Първомай. В последствие ст.инспектор Палагачев поддържа постоянна връзка с оперативните работници от ОДМВР- Пловдив и ОДМВР-Хасково, в резултат на което, в рамките на няколко часа извършителят е задържан.

ВТОРИ ПОДГЛАСНИК ПРИ ИНДИВИДУАЛНИТЕ НАГРАДИ Е Златослав Анков Атанасов – разследващ полицай в ГПУ – Малко Търново, сектор „РДГП Елхово” от отдел „Разследване” при Главна дирекция «Гранична полиция»
Зоната на отговорност на ГПУ-Малко Търново е с решаваща роля за разследване и разкриване на престъпления, свързани с нарушаване на граничния режим. Тя се обслужва от един служител - разследващ полицай инспектор Златослав Атанасов. От началото на годината до момента той е разследвал 164 досъдебни производства, от които общо приключени са 151, от тях 145 са с мнение за съд. Общо 155 лица са привлечени като обвиняеми. Инспектор Златослав Атанасов води разследвания по наказателни дела, както и дела за организирани престъпни групи с подсъдност към Специализирания наказателен съд – София.

ТРЕТА ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА ОТИВА ПРИ Младши инспектор  Николай Росенов Николов, младши автоконтрольор  I степен в група „Охранителна полиция“, РУ- Кубрат, ОДМВР-Разград
Колегите на Николай Николов го посочват като пример за авторитетен служител, спечелил и тяхното, и уважението на гражданите, отличил се с добри резултати в опазването на обществения ред. През последните три години Николов има в практиката си 10 случая на предложен подкуп, за да не извърши действия по служба, като последният е от края на ноември т.г.  По всички случаи са образувани бързи полицейски производства и те са доказани. С поведението си Николай Николов утвърждава нетърпимостта към корупционни прояви и допринася за общественото доверие в институцията.

ИНДИВИДУАЛНА ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2015“ СЕ ПРИСЪЖДА НА Антон Любомиров Тодоров – разузнавач I степен в сектор „Грабежи“ на отдел „Криминална полиция“ при ГД „Национална полиция“, доказал своя професионализъм при разкриване на тежки криминални престъпления с висока обществена опасност на територията на страната. Благодарение на придобита от него информация бе намерена и върната на манастира в с. Бухово олтарна икона. Антонио Тодоров участва активно в разследването на въоръжен грабеж, извършен от двама маскирани на 19 май т.г. След нахлуването в банковия офис в гр. Айтос и произведен изстрел с огнестрелно оръжие в тавана на касовото помещение те вземат неустановена сума и се оттеглят с мотоциклет. Благодарение на упоритата работа извършителите са установени и задържани. С активната си работа Антон Тодоров допринесе активно и за разкриването на други двама извършители на въоръжен грабеж, които на 9 ноември т.г. проникнаха в трезора на търговски обект, заплашиха с пистолет касиерката и управителя на магазина, завързаха ръцете и краката им и избягаха със сумата от 16 744 лв.

ВТОРА ИНДИВИДУАЛНА ПООЩРИТЕЛНА НАГРАДА „ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА 2015“ ПОЛУЧАВА И МЛ. ЕКСПЕРТ ПЕТЪР АНГЕЛОВ ХРИСТОВ – младши разузнавач /издирване/ в група „Криминална полиция“ към РУ-Харманли при ОДМВР-Хасково, доказал неоспоримо своите професионални качества в пресичането на няколко канала за трафик на нелегални имигранти през границата. През годината благодарение на придобитата от него информация са задържани общо 239 чужди граждани, влезли нелегално в страната ни. Образувани са шест досъдебни производства. На шестима каналджии са повдигнати обвинения и са привлечени в качеството на обвиняеми В три от работените случаи, отново благодарение на информация, подадена от мл.експерт Христов, е установено, че с цел получаване на допълнителен откуп от организаторите на трафика, чужденците са били държани против волята им. 

ГОЛЯМАТА КОЛЕКТИВНА НАГРАДА “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА” 2015-А Е ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ОДМВР-БУРГАС
От началото на годината в ОДМВР-Бургас са образувани 1416 бързи и 142 незабавни производства, което поставя дирекцията на първо място в страната по абсолютен брой на делата с най-висок ефект за генералната превенция и за ограничаване на активността на престъпния контингент. Водени са 290 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици. Разкрити са 3 нарколаборатории за производство на синтетична дрога и 4 за производство на марихуана.
Съществен дял заемат и усилията за овладяването на миграционната обстановка в региона и страната. Във вътрешността на страната структурите на дирекцията задържаха и 1018 имигранти, като повечето от успешните реализации са през последните месеци – септември и ноември 2015г.
Постигнат бе постоянен спад на регистрираните престъпления, включително и на извършваните над чужди туристи в курортните селища. Принципът на работа за подобряване на средата на сигурност бе наложен в партньорство с представители на посолствата на страните, чиито граждани традиционно избират за почивка курортите в района, туроператорските фирми и местната власт. Всичко това даде резултат, въпреки по-високия брой чуждестранни гости.

ПЪРВИ ПОДГЛАСНИК СРЕД КОЛЕКТИВИТЕ СА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ВТОРИ СЕКТОР „ГРАБЕЖИ“ КЪМ ОТДЕЛ „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ ПРИ СТОЛИЧНА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, показали много добри резултати при придобиването и анализа на оперативна информация, предотвратяването и разкриването на тежки криминални престъпления на територията на София.
След усилено разследване са заловени извършителите на три въоръжени грабежа, извършени  в периода януари – март т.г.  – на 25 000 лв. от фирма,  440 г златни накити от заложна къща и опит за въоръжен грабеж на 800 000 лв. от инкасов автомобил на охранителна фирма. В хода на разследването двамата криминално проявени са задържани докато подготвят поредния си удар - този път в търговски обект в жк. Люлин -1.
Благодарение на професионализма на криминалистите от сектора е установен и задържан извършител на шест идентични въоръжени грабежа -  многократно осъждан и криминално проявен, като в момента на задържането бил обявен за издирване с наложена мярка „задържане под стража“.
С успех завършва и предприето разследване по информация за двама мъже, които подготвят въоръжен грабеж на 15 000 лв. от столичанка. Към момента единият изтърпява ефективна присъда „лишаване от свобода“, а съучастникът му е с условна присъда. 

ВТОРА КОЛЕКТИВНА НАГРАДА “ПОЛИЦАЙ НА ГОДИНАТА” СЕ ПРИСЪЖДА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ГРАНИЧНО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ – ЦАРЕВО КЪМ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ” – БУРГАС ПРИ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ”
Във връзка със засиления миграционен натиск по българо-турската граница беше усложнена обстановката и в зоната на отговорност на Гранично полицейско управление - Царево към Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас при Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР . В следствие на проведените през годината полицейски операции са задържани 28 групи с общо 768 незаконни мигранти, 28 автомобила, като 8 от тях са отнети в полза на държавата. По случаите са образувани 37 досъдебни производства с 37 влезли в сила присъди.
През годината ГПУ – Царево поддържаше изключително високо ниво на професионализъм в борбата с престъпността по линия на незаконната миграция. Създадени бяха много добри условия за взаимодействие със служителите от всички структури на МВР, Прокуратурата и Съда.

ТРЕТИ ПОДГЛАСТНИК Е КОЛЕКТИВЪТ ОТ СЛУЖИТЕЛИ ОТ ПЪРВА КРИМИНАЛНА ГРУПА „ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ЛИЧНОСТТА” В СЕКТОР „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ ВЪВ ВТОРО РУ ПРИ СДВР
Професионалният подход на служителите доведе до успешното разкриване на множество криминални престъпления на територията на районното управление.
В хода на разследване за извършени множество грабежи в близост до автобусни спирки, криминалистите влизат в дирите на тричленна група и задържат извършителите. Работят упорито по разплитането на въоръжен грабеж на златарско ателие на бул. „Мария Луиза“. След установяването и задържането на 23-годишния извършител, той е привлечен като обвиняем. Мярка „задържане под стража“ е наложена и на рецидивист, който успява да заблуди нигерийски гражданин, със сила и заплаха да го отведе на непознат за чужденеца адрес и да му отнеме пари и ценни вещи. Служителите работят усърдно и по издирването на 13-годишно болно момче, което на 6 септември сутринта излиза от училището си и не се прибира в дома си. Благодарение на придобитата информация, ден по-късно детето е открито живо и здраво и е предадено на родителите. Ефективни са действията им и по линия противодействие на разпространението на наркотици. В рамките на предприети спецоперации те задържат четирима наркодилъри.

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ГРАЖДАНСКИ ПРИНОС КЪМ РАБОТАТА НА ПОЛИЦИЯТА. ТЯ СЕ ПРИСЪЖДА НА ГЕОРГИ АПОСТОЛОВ – координатор на националната гореща линия за безопасен интернет „WEB 112.NET“. Организацията се превърна в основен партньор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за работа по противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца – престъпления с висока степен на обществена опасност. Многобройни са случаите – само за тази година те наброяват 14, в които благодарение на бързата реакция на координатора Георги Апостолов, ГДБОП успява да разкрие и задържи извършителите на подобен вид престъпления. В традиция се превърнаха и многобройните съвместни срещи с деца от различни възрастови групи в училища из цялата страна, в които експерти от главната дирекция, заедно с г-н Апостолов провеждат обучителни кампании за безопасност във виртуалното пространство.

 

Водещи новини

Времето