Утвърдени са типови бланки на съобщения за извършени престъпления от общ характер, достъпни за пострадалите лица на пет езика

Утвърдени са типови бланки на съобщения за извършени престъпления от общ характер, достъпни за пострадалите лица на пет езика

Министърът на вътрешните работи утвърди типови бланки на съобщения за извършени престъпления от общ характер. Инициативата е на Главна дирекция “Национална полиция” и цели да улесни чуждестранните граждани при подаване на съобщение до полицейските органи за извършено престъпление от общ характер.
Съобразно възможностите на главна дирекция и след анализ на най-често пострадалите чужди граждани в страната ни, образците са преведени на английски, френски, немски и руски език.
Бланките са съгласувани с Върховна касационна прокуратура, която е изразила положително становище относно формата и съдържанието им.
Предвид предстоящите коледни и новогодишни празници, както и открития туристически зимен сезон, преведените бланки могат да бъдат ползвани с оглед подпомагане на пострадали чужди граждани при подаване на заявления за извършени спрямо тях престъпления.
Типовите бланки могат да се ползват и от пострадали  български граждани, тъй като са публикувани и образци на български език.
Този подход би подпомогнал полицейските органи при установяване на престъплението, да извлекат достатъчно конкретна, пряко относима и достатъчна по обем първоначална информация, което от своя страна е предпоставка за адекватни действия по разследването.
Бланките може да намерете тук.

Времето