Иван Искров връчи на председателя на НС, проф. Огнян Герджиков годишния отчет на Централната банка за 2003г.

Иван Искров връчи на председателя на НС, проф. Огнян Герджиков годишния отчет на Централната банка за 2003г.
Днес, 30 април 2004 г., съгласно чл.50 и чл. 51 от Закона за БНБ, от 12 ч., управителят на БНБ г-н Иван Искров връчи на председателя на НС, проф. Огнян Герджиков годишния отчет на Централната банка за 2003г.
Също днес съгласно чл. 8, ал. 4 от ЗБНБ, Централната банка извърши превод към Министерството на финансите в полза на държавния бюджет в размер на 170 866 461.63 лв., който представлява остатък от годишното превишение на приходите над раходите на банката за 2003 г., така както беше планирано с бюджета на БНБ за 2004 г. Съгласно ЗДБ за 2004 г., утвърден от НС, приходите от БНБ се залагат в размер на 150 млн. лв.
В годишния отчет на БНБ за 2003 г. са представени анализ и оценка на дейностите на банката по отношение на: управлението на международните валутни резерви, развитието на националната платежна система, въздействието върху ликвидността и функционирането на финансовите пазари, паричната емисия, банковия надзор и стабилността на банковата система, изпълнението на функцията на фискален агент и официален депозитар, международната дейност и подготовката за участие в Европейската система на Централни банки, статистическата дейност, научно-изследователската дейност, развитието на иформационните системи на банката. Годишният отчет включва още отчет за изпълнението на бюджета на БНБ за 2003 г., консолидиран финансов отчет заверен от международен одитор, и доклад на международния одитор. В приложение са представени подробни статистически данни за развитието на икономиката и банковия сектор на България, както и решенията на УС на БНБ, приети през годината.

Водещи новини

Времето