Писмо на председателя на Народното събрание до Любен Дилов - син

Писмо на председателя на Народното събрание до Любен Дилов - син

По повод искането на председателя на Движение “Гергьовден” г-н Любен Дилов – син до председателя на Народното събрание проф. Огнян Герджиков за връщане на подписката за провеждане на референдум за съдбата на АЕЦ “Козлодуй”, внесена в Народното събрание на 11.04.2002 г., на упълномощени от Гражданския комитет за защита на АЕЦ “Козлодуй” и движение “Гергьовден” лица, Пресцентърът на Народното събрание информира, че:

Подписката, внесена на 11.04.2002 г. и заведена в деловодството на Народното събрание под № ПГ–216–00–3, е озаглавена “Подписка в защита на АЕЦ “Козлодуй” и развитие на ядрената енергетика в България”  - т. е. 500-те хиляди граждани, които са я подкрепили, не поставят искане за референдум, както твърди г-н Любен Дилов – син в писмото си и в изявленията си пред пресата.

Невярно е и широко тиражираното обвинение към администрацията на Народното събрание, че подписката е изгубена и не е станала достояние на народните представители. Съдържанието на подписката е сведено до знанието на народните представители от Комисията по енергетика, а кашоните със събраните подписи се съхраняват и до този момент в Приемната на Народното събрание, без някога да са били губени.

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков уверява, че посочените от Движение “Гергьовден” упълномощени лица от Инициативния комитет ще получат от Приемната на Народното събрание обратно цялата подписка, при условие, че по подходящ начин бъде уведомена обществеността за нейното действително наименование.

Водещи новини

Времето