Председателят на Народното събрание се срещна с министъра на финансите на Турция

Председателят на Народното събрание се срещна с министъра на финансите на Турция
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРОФ. ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ КЕМАЛ УНАКЪТАН

Отношенията между България и Турция във всички области са на изключително добро ниво, подчерта на срещата председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков. Той изрази и благодарността на България за подкрепата на Турция по пътя ни към НАТО. Ние сме в навечерието на пълноправното членство в НАТО и се радваме, че срещата на най-високо равнище през юни в Истанбул ще стане с участието на България, допълни проф. Герджиков.

Той изрази удовлетворение от добрите търговско-икономически отношения. Турция има много големи инвестиции в България и се нарежда на 12-то място сред инвеститорите в страната. Въпреки това, все още има много голям неизползван потенциал и възможности за нови инвестиции в страната, смята проф. Герджиков. Турските инвестиции в момента възлизат на 130 милиона долара.

Според турския министър на финансите отношенията между България и Турция през последните години са на възможно най-високо ниво. Кемал Унакътан изрази увереност, че те ще продължат да се развиват в тази посока. Приятелството между двете страни е особено важно за стабилността в целия регион, допълни той.

Двамата бяха единодушни по отношение на общите ангажименти на двете страни, свързани със сигурността в Европа и Близкия Изток. И двете страни имат интерес да се нормализира обстановката в Ирак и да не се стига до терористични актове. Турският министър изрази мъката и огорчението си от инцидента в Кербала. Според него трябва да се засили още повече сътрудничеството ни в борбата с тероризма.

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков изрази увереност, че съществуват възможности за улесняване на издаването на визи на турски бизнесмени, без България да наруши международните си ангажименти. Визовият проблем не е много лесен за решаване, предвид международните ангажименти на България във връзка с изискванията на ЕС, допълни председателят на българския парламент.

Той повдигна въпроса за проблеми на ГКПП, които не могат да отговорят на нуждите на трафика между двете страни. Знам, че двете страни работят по този проблем и бих се радвал той да намери по-бързо своето решение, подчерта проф. Герджиков.

Кемал Унакътан се срещна и с парламентарната Група за приятелство България – Турция.

Водещи новини

Времето