Любен Корнезов се срещна с маршала на Сената на Полша

Любен Корнезов се срещна с маршала на Сената на Полша

ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ СЕ СРЕЩНА С МАРШАЛА НА ПОЛСКИЯ СЕНАТ

Изграждането на бази на НАТО в България обсъдиха зам.-председателят на Народното събрание Любен Корнезов и маршалът на полския Сенат Лонгин Пастушяк. Г-н Пастушяк каза, че Полша няма официална позиция по този въпрос и прояви особен интерес към мнението на българските политици. Г-н Корнезов информира госта, че до момента няма официално отправено към България предложение, но основните политически сили подкрепят идеята. В тази връзка Народното събрание единодушно прие декларация, която се отнася до пребиваването на чужди бази у нас, допълни зам.-председателят на българския парламент.

Като много добро оцени сътрудничеството между българския и полския контингент в Кербала Лонгин Пастушяк. На срещата беше констатирано, че и в България и в Полша подкрепата на политическите сили за мисията в Ирак се разминава с общественото мнение. В Полша 2/3 от гражданите са против участието на полски войски в Ирак, каза председателят на полския Сенат.

Общо бе мнението, че парламентарното сътрудничество е важен елемент за развитието на двустранните отношения, както и в процеса на интегриране в ЕС и НАТО. Любен Корнезов и Лонгин Пастушяк изразиха готовност за поддържане на активен диалог между Народното събрание и Сената на Полша.

Срещата се проведе на летище София по време на междинното кацане на Лонгин Пастушяк на път за Сирия, Египет и Ливан.

Времето