Започна деветата сесия на 39-ото Народно събрание

Започна деветата сесия на 39-ото Народно събрание
С едноминутно мълчание в памет на убитите в Кербала български военнослужещи започна първото заседание на парламента от новата пленарна сесия.
Изминалите коледни и новогодишни празници бяха помрачени от гибелта на петима български военни, жертва на варварски терористичен акт в Кербала, каза председателят на Народното събрание Огнян Герджиков. Той посочи, че те са дали живота си в защита на демокрацията и ценностите, които България отстоява и ще продължи да отстоява решително.

По повод откриването на новата сесия на Народното събрание Министър-председателят Симеон Сакскобургготски направи изказване в пленарна зала. Премиерът представи приоритетите на правителството през новия политически сезон и перспективите за развитието на страната през 2004 г. По повод началото на сесията изявления направиха и парламентарните групи.

Народните представители приеха:
1. Закона за денонсиране на Спогодбата между правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа федеративна република Югославия за сътрудничество в областта на здравеопазването, социалните грижи и плановото изграждане на населените места по отношение на Република Словения.
2. Закона за денонсиране на Конвенцията от 5 юли 1890 г. за създаването на Международен съюз за публикуване на митнически тарифи и на Протокола от 16 декември 1949 г. за изменение на конвенцията.
3. Закона за ратифициране на Протокола за изменение на Европейската конвенция за борба с тероризма, подписан на 15 май 2003 г.
4. Решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция “Държавен резерви военновременни запаси” и проверка на дейността по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи.
5. Закона за допълнение на Закона за водите

Депутатите започнаха разискванията по законопроекта за енергийната ефективност .