Високата оценка за работата на Народното събрание е гарант за приемането на България в НАТО

Високата оценка за работата на Народното събрание е гарант за приемането на България в НАТО
ВИСОКАТА ОЦЕНКА ЗА РАБОТАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ГАРАНТ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В НАТО, ЗАЯВИ ПРЕЗИДЕНТЪТ НА АМЕРИКАНСКИЯ КОМИТЕТ ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА НАТО Г-Н БРУС ДЖАКСЪН


Две са причините, поради които България с основание може да очаква покана за Северноатлантическия пакт – ефективните действия на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както и сериозната законодателна дейност, реализирана от Народното събрание, подчерта днес г-н Брус Джаксън на срещата с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Владимир Дончев. Той даде висока оценка на дейността на управляващото мнозинство и заяви, че волята за реформи трябва да продължи и след срещата в Прага през ноември.
Като основна цел за България г-н Джаксън посочи изготвянето на дългосрочен план, който да превърне страната ни в стратегически партньор на Алианса през следващото десетилетие. Той подчерта, че корупцията и организираната престъпност са главните трудности за всяка млада демокрация и Народното събрание е органът, който трябва да предприеме законодателни мерки срещу подобни заплахи срещу държавността. Необходима е промяна в Конституцията на България във връзка с реформите в съдебната система и бъдещото присъединяване на страната ни към НАТО, каза още г-н Джаксън. Според него трябва да се деполитизира процесът на съдопроизводство и длъжностните лица да могат да бъдат съдени, независимо от политическата конюнктура.
Волята за законодателни промени, включително и в основния закон, бяха потвърдени от домакините на срещата Владимир Дончев, Борислав Ралчев и Мирослав Севлиевски. Г-н Дончев подчерта, че един от главните въпроси пред нас е как България да намери своето място като член на НАТО, отговаряйки не само на краткосрочните очаквания на партньорите, но и чрез цялостна дългосрочна стратегия, за изпълнението на която е нужно реформиране на цялото общество. Той заяви, че независимата съдебна система у нас в момента е лишена от граждански контрол и основна цел на институциите не е персонализиране на проблема, а разрешаването му чрез цялостна реформа.
Според г-н Ралчев през последната година в България обществения интерес е приет като политическа воля. Пътят, по който страната ни е поела, е труден, но е единственият възможен и българското общество добре разбира това, каза още г-н Ралчев. Той посочи, че са налице първите белези за това, че народът одобрява водената от управляващата коалиция политика. Основните пунктове, по които България трябва да отговори на вътрешно – и външнополитическите очаквания са укрепване на държавността във всичките й измерения и постигане на бързина при съдопроизводството при изградена на демократични принципи съдебна система.
Г-н Севлиевски изтъкна, че в процеса на интегриране на България към НАТО управляващи и опозиция са постигнали консенсус и очакваната покана за Алианса се е превърнала в обединителен за българското общество фактор и гарант за стабилността на институциите у нас.


Тук съм, за да предам положително послание за предстоящата среща в Прага, заяви Брус Джаксън, президент на Американския комитет за разширяване на НАТО. България постигна значителен успех по пътя си към членство, подчерта той. Това се дължи и до голяма степен на наличието на четири политически сили в България, които приеха да работят заедно по една обща национална програма. А това помогна много за приемането на много важни закони. Затова искрено вярвам, че ще получите покана за членство в Прага. След това обаче ще се изправите пред нови теми – корупцията, организираната престъпност и съдебната система.
Ние сме наясно, че процесите на реформа няма да приключат до срещата в Прага. Много важно за вас е тези процеси да продължат и след това, допълни Брус Джаксън. В този смисъл изключително важна според него ще бъде и ролята на парламентарните партии.

Водещи новини

Времето