Справказа епидемичната обстановка в страната за периода 23.09. - 29.09.2002г. (39-та седмица)

Справказа епидемичната обстановка в страната за периода 23.09. - 29.09.2002г. (39-та седмица)

През изминалата седмица са регистрирани общо 7172 случая на остри заразни заболявания, срещу 6723 за предходната. От тях 6506 са острите респираторни заболявания срещу 6027 за предходната седмица.

Чревни инфекции:

Регистрираните случаи са както следва:

- вирусни хепатити - 135 случая срещу 161 за предходната седмица;

- дизентерия -50 случая срещу 37 ;

- салмонелози - 25 случая срещу 24 ;

- колиентерити -5 случая срещу 7;

- ентероколити - 241 случая срещу 255.

Въздушно-капкови инфекции:

Регистрирани са 33 случая на скарлатина срещу 18 за предходната седмица. Варицелите са 107 срещу 121, епидемичен паротит- 3 срещу 1, рубеола - 6 срещу 4 и коклюш – 2 срещу 2 за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Регистрирани са 5 случая на лаймска борелиоза срещу 1 за предходната седмица, 25 случая на марсилска треска срещу 22, 0 случая на ку-треска срещу 1 за предходната седмица.

От ХЕИ Враца постъпи информация за възникнал епидемичен взрив от дизентерия с микробиологично доказан причинител Шигела Зоней. За период от три дни с повръщания, разстройство и температура са заболели 12 деца от Обединено детско заведение № 5 в ж.к. “Дъбника” гр. Враца. Заболяването е протекло в лека форма. При направените проверки се установиха пропуски в провежданата дезинфекция и на отговорните лица са съставени актове за санитарни нарушения.

Контактно-битов взрив от дизентерия е регистриран и в Дома за възрастни с деменция в с. Черковна, община Разград. Заболели са 15 от общо 43 домуващи, като само при двама болестта протича в средно тежка форма. При извършеното епидемиологично проучване са установени и двама заразоносители, които също са приети на лечение в Инфекциозното отделение на МБАЛ Разград. Изолиран е причинителят на взрива – Шигела Флекснер 1. Взетите контролни проби от храна, кухненска посуда, повърхности и др. показва значително вторично замърсяване с чревни микроорганизми. Разпоредени са всички необходими противоепидемични мерки и проучването продължава.

В Инфекциозна клиника в Пловдив е прието на лечение шестчленно семейство от града с диарийна симптоматика. Всички са консумирали супа от свински крачета, закупени от търговската мрежа. Причината за възникналото хранително отравяне е неправилното съхранение на хранителния продукт в дома на пострадалите. При изследването е доказана дизентерия с причинител Шигела Флекснер.

От ХЕИ Ловеч съобщават за възникнал вътреболничен взрив в родилното отделение на МБАЛ “Проф. Стоянов”- Ловеч. Касае се за инфекция, предизвикана от бета-хемолитичен стрептокок от група А, засегнала три от лежащите в отделението родилки. Взривът е установен от Комисията по вътреболнични инфекции на самата болница и са предприети спешни мерки за ограничаване на взрива. Нови случаи не са регистрирани, а засегнатите родилки след адекватно лечение са изписани в добро здравословно състояние.