Кънчо Стойчев отчете в Куала Лумпур двата успешни мандата като президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“

Кънчо Стойчев отчете в Куала Лумпур двата успешни мандата като президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“

Завърши вторият мандат на Кънчо Стойчев като избран президент на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“. На годишната конференция на Асоциацията в столицата на Малайзия Куала Лумпур Стойчев предложи нов президент и получи единодушна подкрепа за Микаел Нитше от Австрийския „Галъп“ институт. В новия борд влизат още хора от компании в Ирак, Грузия, Пакистан, Великобритания, Швеция и Испания.

Според устава два мандата е възможният максимум и Стойчев получи овациите на залата за седемгодишния си път като президент. В годините българският социолог се превърна в основна фигура в запазването на интелектуалното, изследователско и методологическо наследство на Асоциацията, завещано от д-р Джордж Галъп. Стойчев пое поста след избори през 2017 г. в Атина, а по-късно беше преизбран. Едно от решенията на общото събрание е Кънчо Стойчев да продължи развитието на идеята за специална фондация – след като в последните години инициира издаването на няколко тематични книги и организацията на събития, посветени на д-р Джордж Галъп.

В момента асоциацията расте, приема нови членове и дейността е изцяло възстановена, след като преди години премина през труден период. Затова и отчетът на Стойчев за двата мандата беше успешен. В последните няколко години има форуми в Ереван, Виена, Дубай, Мадрид, Тбилиси.

Конференцията в Кула Лумпур събра представителите на водещите изследователски вериги от арабския свят, Великобритания, САЩ, Австрия, Китай, Казахстан, Швеция, Филипините, Тайланд, Испания, Япония, Корея, Пакистан, Аржентина, Мексико, Грузия и други. Българката Марчела Абрашева пък от години ръководи регионална изследователска мрежа от компании в Югоизточна Европа и също бе делегат в конференцията. Домакин бе местната компания „Сентръл форс“.

В специален акцент се превърна нарочна британско-американско-китайска дискусия, както и данните на британски и грузински изследователи за нагласите в Русия в контекста на руската агресия срещу Украйна. Огромен беше интересът към презентации на изследователи за отношението в Европа към миграцията, нагласите в Близкия Изток към ситуацията в Газа, очакванията на американските изследователи за изборите в САЩ и много други.

Началото на форума пък бе дадено от Кънчо Стойчев и Първан Симеонов с данни от международни изследвания. По-късно конференцията се фокусира и около методологически въпроси и споделен опит от Швеция, Япония, Латинска Америка, Иран.

Следващата годишна конференция ще е в Аман. Планирана е за месец май 2025 г.

 

Водещи новини

Времето