Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова откри форум на тема: „Инвестиционни перспективи и предизвикателства пред общините в Северозападна България за периода 2024-2027 година“

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова откри форум на тема: „Инвестиционни перспективи и предизвикателства пред общините в Северозападна България за периода 2024-2027 година“

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова откри в Белоградчик форум на тема: „Инвестиционни перспективи и предизвикателства пред общините в Северозападна България за периода 2024-2027 година“.

Това е 9-ата по ред среща между представители на общините и Камара на строителите в България /КСБ/ и аз се радвам за възможността да говорим за очакванията на хората от Северозапада по отношение на инвестицонните програми и перспективите за развитие на региона, отбеляза заместник-председателят на парламента. „Северозападът е кътчето на България, което остава забравено в плановете на държавата. Трябва с общи усилия да се опитаме да променим това и да работим за постигането на конструктивен диалог между общините и строителните фирми“, посочи Росица Кирова. По думите й изграждането на инфраструктура е от изключителна важност за региона, за да има свързаност с останалата част на страната.  През 2018 година започна изграждането на скоростния път Ботевград-Видин и вече има завършени участъци, допълни тя. Трябва да настояваме за изграждането на трасето в цялост, тъй като, когато няма изграден път, няма и инвестиции, подчерта заместник-председателят на парламента.

Росица Кирова отбеляза, че е необходимо да има обществен договор и консенсус какво се възлага и защо. Всеки инвестиционен проект трябва да бъде добре премислен, да се планират средствата за него и да се търси неговата  принадена стойност и благоустройствена функция, уточни тя. Според нея трябва да се планира няколко години напред, за да има смисъл от инвестицията и да се създават условия за разкриване на работни места. Обезлюдяването на региона е проблем, който изисква ясна визия за неговото решаване, тъй като за инвеститорите, освен липсата на инфраструктура, има и дефицит на работна ръка, посочи заместник-председателят на парламента.

Росица Кирова отбеляза, че е необходимо да се съсредоточат усилията при подготовката на проектите в постигането на една обща цел - използването на природните ресурси и забележителности, каквито в област Видин са Белоградчишките скали, пещера Магурата, крепостта на Баба Вида и др. Област Видин може да стане притегателен център за туризъм със своята история, смята тя. По думите й самостоятелността на местната власт й дава възможност да развива инфраструктурата и строителна програма, за да задържи младите хора в региона, за да има работна ръка и за да има кой да се ползва от инвестициите.

През последната година в 49-ото Народното събрание се постигна промяна, с която инвестиционните програми на общините се залагат в държавния бюджет, подчерта заместник-председателят на парламента. Това дава ясна представа кои са обектите и какви са планираните средства за тяхното изпълнение, уточни Росица Кирова. Тя изрази надежда и в бъдеще държавният бюджет да бъде структуриран по този начин, за да няма несигурност и подчерта, че за да се случат тези проекти трябва да бъдат изпълнени много изисквания.

Заместник-председателят на парламента предложи общините да обмислят  ползването на метода инженеринг, който е по-бърз и гъвкав, както и позволява ползването на експертизата на специалисти извън тези в администрацията. Крайната цел е да се направи качествен проект и парите да стигнат до общините, подчерта Росица Кирова.

Във форума, организиран от вестник "Строител",  участваха председателят на областното представителство на Камарата на строителите в България - Видин Орлин Бишков, кметът на община Белоградчик Боян Минков, заместник-областният управител на област Видин Ани Арутюнян, председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, представителите на местната власт от региона.

 

Времето