Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест

Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Алпинистите от експедицията „Еверест 84“ осъществяват изкачването си по трудния маршрут на Западния гребен. На 20 април 1984 г. Христо Проданов става първият българин изкачил Еверест. Достига до върха без кислороден апарат, но загива на слизане. На 8 май върхът е покорен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Николай Петков и Кирил Досков.
 
Президентът подчерта в словото си значението на експедицията, като по думите му тя остава в българската история не само защото група смели българи отбелязват постижение, което вече 4 десетилетия не е повторено, но и защото се е превърнала в олицетворение на непокорния български дух, на волята на българина да следва своите идеали и предначертания път, независимо от предизвикателствата. „Залогът за успех беше в невероятната морална сила на тези хора, защото те прекрасно осъзнаваха, че на плещите си по този стръмен път носят не само своята оскъдна екипировка, те носеха 1300 години история. Те носеха един национален идеал и национална гордост, носеха този стремеж на нашия народ към свобода и духовно извисяване и успяха да го издигнат до най-високото място в света“, отбеляза президентът.
 
Държавният глава Румен Радев изказа и признателност към участниците в експедицията, към доайените на българския алпинизъм, към треньори и преподаватели, които присъстваха на събитието. „Дълбок поклон пред вашата воля, енергия и всеотдайност, с които отстояхте и духа и честта на България и с които продължавате да вдъхновявате и подготвяте множество ваши последователи, поели по стръмния, нелек, често рискован, но красив път към планината, към върховете и към живота“, заяви президентът.
 
За изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество, воля и характер и по случай 40-ата годишнина от експедицията Румен Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в експедицията. Отличието прие Кирил Досков. От името на експедицията в знак на почит Методи Савов подари на президента паметен знак, представляващ леден клин, изработен от титан, който се използва за изкачване на стръмни и отвесни ледени пасажи във високата планината.