Министърът на правосъдието в отговор до Висшия адвокатски съвет: Адвокатите следва да се вписват в регистъра по чл. 9б ЗМИП

Министърът на правосъдието в отговор до Висшия адвокатски съвет: Адвокатите следва да се вписват в регистъра по чл. 9б ЗМИП

Уважаеми колеги,

Във връзка с Наредба № Н-1 от 6 февруари 2024 г. за условията и реда за вписване на лицата в регистъра по чл. 9б от Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) ви информираме за следното:

На 28.12.2023 г. Висшият адвокатски съвет получи искане за даване на становище към проекта на Наредбата.

Веднага беше депозиран подробен отговор, с който се направиха две отделни мотивирани искания:

  • От Наредбата за условията и реда за вписване на лицата в регистъра по чл. 9б от ЗМИП адвокатите изрично да бъдат освободени от задължение за вписване в регистъра по чл. 9б, т.8 ЗМИП или
  • Да бъде предвидено вписването на адвокатите да се осъществява единствено въз основа на доказано адвокатско качество, респективно чрез посочване на номера на адвоката от Единния адвокатски регистър, който е публичен.

След обнародване на Наредбата Висшият адвокатски съвет отправи ново искане до министъра на правосъдието за тълкуване и становище дали адвокатите и адвокатските дружества, които извършват по занятие дейности по занятие по чл. 9, т. 16 от ЗМИП, следва за подадат заявление за регистрация в регистъра по чл. 9б, чл. 8 от ЗМИП.

В становището от министъра на правосъдието, получено на 28.03.2024 г., е посочено следното:

В обхвата на разпоредбата на чл. 4, т. 16 от ЗМИП попада широк кръг от лица, които извършват по занятие посочените дейности, като в разпоредбите на чл. 4, т. 16 и чл. 9б ЗМИП не се съдържа изключение от задължението за регистрация на лицата, които упражняват адвокатска професия и извършват изброените дейности, посочени в чл. 4, т. 16 ЗМИП. Същевременно не всички адвокати извършват по занятие дейностите по чл. 4, т. 16 от ЗМИП.

В качеството им на задължени лица адвокатите следва да въведат в дейността си мерките за превенция на използването на финансовата система за изпирането на пари.

Редно е да припомним, че повече от 6 години Висшият адвокатски съвет се опитва с всички законови средства да предпази максимално адвокатите от допълнителна административна тежест, неприсъща на адвокатската професия.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

Отговор от министъра на правосъдието от 28.03.2024 г.


1673.pdf
pdf, 348 KB