Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данък върху добавената стойност и в Закона за корпоративното подоходно облагане

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данък върху добавената стойност и в Закона за корпоративното подоходно облагане

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за данък върху добавената стойност и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

При преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на други обстоятелства, които имат значение за определяне на данъка, служителите в общината да отразяват промяната служебно, за което на данъчно задълженото лице се изпраща уведомление в 30-дневен срок, реши парламентът. Няма да се подава данъчна декларация при преустройство и при промяна на предназначението на съществуваща сграда или на самостоятелен обект в нея, както и при промяна на друго обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, които са вписани в регистри, поддържани в електронен вид. Данъчно задължените лица да не носят отговорност за случаите, в които Общината не е събрала служебно информация за променени обстоятелства, прие Народното събрание.

По предложение на Националното сдружение на общините в Република България министърът на финансите, след съгласуване с министъра на електронното управление, одобрява със заповед образци на заявления и документи, издавани от общините за признаване, упражняване или погасяване на права или задължения във връзка с местните данъци, предвиждат измененията.

От измененията в Закона за местните данъци и такси отпадна предложението да бъдат актуализирани данъчните оценки на имотите, което би довело до промяна на такса смет. Така промяна на такса смет заради актуализацията на данъчните оценки на имотите няма да има догодина. Няма да бъдат прилагани и различни местни данъци според района и вида на сградата.

Парламентът отхвърли на второ гласуване законопроект за допълнение на Закона за местните данъци и такси, внесен от народни представители от ПГ „Възраждане“.

Народното събрание реши до 31 декември 2024 г. с диференцирана ставка от 9 процента данък върху добавената стойност да се облагат ресторантьорите. С 9 на сто данък, но до 30 юни 2024 г., ще се облагат общата туристическа услуга и фитнесите, регламентират приетите на второ четене от парламента промени в Закона за данък върху добавената стойност. С тях се увеличава прагът за регистрация на фирмите по ДДС от 100 хиляди лева на 166 хиляди лева.

Да се въведе корпоративен данък от 15 процента за многонационалните и големите национални групи предприятия, реши Народното събрание, което прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С измененията се въвеждат правилата на европейска директива за осигуряване на минимално ефективно данъчно облагане на големи многонационални групи предприятия и големи изцяло национални групи, опериращи на единния пазар.

Допълнителните печалби на многонационалните и големите национални групи предприятия ще се облагат с допълнителен данък и с национален допълнителен данък. Минималното ефективно данъчно облагане ще се прилага за фирми с оборот от най-малко 750 000 000 евро или левовата им равностойност. Данъчната ставка на допълнителния данък е положителната разлика между 15 на сто и ефективната данъчна ставка на многонационалната или голямата национална група предприятия за юрисдикцията.

Народното събрание прие Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите и избор на съдии в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание. В документа е записано, че в срок до 11 януари 2024 г. парламентът следва да излъчи своите кандидати за членове на Конституционния съд.

Водещи новини

Времето