Информационната изложба „Цели на устойчивото развитие – 16“ беше представена в Народното събрание

Информационната изложба „Цели на устойчивото развитие – 16“ беше представена в Народното събрание

В навечерието на 14 декември – деня, в който през 1955 г. България се присъединява към Организацията на обединените нации, в Народното събрание беше представена информационната изложба „Цели на устойчивото развитие – 16“. Експозицията е организирана от Дружество за ООН в България и е представена в законодателната институция по предложение на народния представител Илина Мутафчиева. Събитието е част от проект „Младежка инициатива 16х16“, в която се включиха 16 ентусиазирани млади хора с цел да научат и представят информация за една от най-важните глобални цели на ООН за устойчиво развитие – Цел 16. Тя касае върховенството на закона, прозрачността на институциите, намаляването на корупцията, намаляването на насилието във всичките му форми, както и свободния достъп до информация.

Народният представител Илина Мутафчиева подчерта, че Цел 16 показва необходимостта от партньорство между изпълнителната власт, гражданския сектор, бизнеса и академичната общност.

Заместник-председателят на Дружество за ООН в България проф. Петранка Филева обърна внимание върху целите, принципите и идеалите на ООН. По думите й Цел 16 отразява желанието на младите хора за мир, сигурност, добро управление и силни институции.

Глобалните цели за устойчиво развитие на Организацията на обединените нации са постановени през 2015 г. по време на Срещата на върха по устойчивото развитие в Ню Йорк и засягат бъдещото международно развитието за периода 2016 – 2030 г.  Официалният документ е одобрен от всички 193 държави-членки на ООН, включително и България. Той се състои от пет части и в него са изброени и формулирани 17 Цели за устойчивото развитие. Основен акцент в тях са премахването на крайната бедност, опазването на околната среда, постигането на устойчиво икономическо развитие и потребление, изграждането и функционирането на демократични институции, защита на човешките права и др.