Парламентът прие на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход

Парламентът прие на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход

Парламентът прие окончателно на второ четене промени в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход.

С измененията отпада изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда вече ще могат да се обърнат наследниците и съпругът/ съответно съпругата на осиновения. 

Осиновителите, навършилият осемнадесет години осиновен, неговите низходящи, съпругът/ съответно съпругата може да поиска от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, записаха депутатите.

Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врата, след като уведоми за производството родителите по произход на осиновения и изслуша заключението на прокурора, се произнася с решение. Уведомяването на родителите по произход на осиновения не се извършва в случаите, когато те не могат да бъдат призовани по реда на Гражданския процесуален кодекс или са починали.

Единодушно със 177 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесени от Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ-СДС. Измененията целят повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на България и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран паралелен износ.

Парламентът ратифицира Гаранционното споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета. "За" гласуваха 114 народни представители, "против" бяха 50, а седем се въздържаха.

През юли правителството одобри и предложи на Народното събрание да ратифицира със закон гаранционно споразумение между Европейската комисия и Република България съгласно член 10 от Решение (ЕС) 2022/1628 на Европейския парламент и на Съвета за предоставяне на извънредна макрофинансова помощ за Украйна. То беше подписано за Република България на 28 март 2023 г., а за Европейската комисия - на 17 май 2023 година.

Общият размер на заемите по тази извънредна макрофинансова помощ за Украйна е на стойност до 6 милиарда евро. Заемът се гарантира с провизии в рамките на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз, както и от гаранции, предоставени от държавите членки. Размерът на гаранциите, които Република България трябва да осигури, е 16 654 646 евро, предвидени в лимита за държавни гаранции в Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

Депутатите гласуваха проект на решение за приемане на Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Проектът предвижда увеличаване на финансовата рамка с 11 млн. лв. с ДДС. Той бе приет от Народното събрание със 141 гласа „за“, без против и 20 „въздържал се“.

Исканото увеличение на цената е породено изцяло от промяна на оперативните изисквания, свързани с изискванията на НАТО за оборудването със системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време, като новото оборудване трябва да бъде инсталирано и интегрирано към автоматизираната бойна информационна система на корабите и това е свързано както с хардуерни, така и със софтуерни изменения на бойната система на корабите, се посочва в доклада на комисията по отбрана.

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Те предвиждат забрана за предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните си части, като филтри, хартия, опаковки и др.технически елементи, даващи възможност за промяна на мириса или вкуса на съответните тютюневи изделия или на интензитета на техния дим или аерозол. 

Забранява се също предлагането и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия от автомати за продажба на тютюневи и свързани с тях изделия, както и от щандове за самообслужване, с изключение на обектите за безмитна търговия.

Размерът на пристанищната такса за приемане и обработване на отпадъци от корабоплавателната дейност или от корабите да не насърчава изхвърлянето на отпадъци в морето, съответно в река Дунав, реши парламентът с приети на второ четене промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

Таксата е непряка и покрива непреките административни разходи и значителна част от преките експлоатационни разходи, определени в приложение към наредба.

Предвижда се да могат да бъдат определяни различни размери на таксата в зависимост от категорията, вида и размера на кораба, предоставяните услуги на плавателния съд, извън установеното работно време в пристанището или опасността, която представляват отпадъците.