В Благоевград гражданите потърсиха омбудсмана за нарушени социални и потребителски права

В Благоевград гражданите потърсиха омбудсмана за нарушени социални и потребителски права

13 декември 2023 г.

Десетки граждани от Благоевград и региона днес споделиха проблемите си с екипа на омбудсмана Диана Ковачева, воден от заместник-омбудсмана Елена Чернева, в рамките на изнесена приемна, която се състоя в Областната администрация.

Гражданите се жалваха по целия спектър от проблеми за нарушените си права – от тромава и формална администрация, липса на електрозахранване,  недоволство от пенсионни решения и забавен ТЕЛК, до имотни казуси и дългова криза заради бързи кредити.

Елена Чернева съобщи пред местните медии, че от началото на т.г. в институцията на националния обществен защитник са получени над 400 жалби от района на Благоевград, като най-честите оплаквания са предимно за нарушени социални права и правата на потребителите.

Във връзка с нарушаване правата на гражданите със забавени решения на ТЕЛК омбудсманът направи законодателно предложение за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания, което беше прието през януари тази година и с него се даде „глътка въздух“ на тези граждани“, информира заместник-омбудсманът местните медии.

Елена Чернева каза още, че оплакванията на благоевградчани за нарушени социални права са свързани най-често с пенсии, обезщетения, кандидатстване и получаване на общински жилища, по които институцията реагира максимално бързо. 

„Една голяма група от гражданите са се оплакали за нарушените си права като потребители.  Днес също имахме подобен сигнал, подаден от жител на махала „Акациите“, от село Горно Хърсово, където никога не е имало електрозахранване. Институцията на омбудсмана смята, че това е задължение на общината и на електроразпределителното дружество, така че реакцията от наша страна ще бъде много бърза“, подчерта Елена Чернева.

Тя обърна сериозно внимание и на друг много тежък проблем, с който екипът на омбудсмана се сблъсква навсъде в приемните по страната, свързан с образуваните изпълнителни производства за теглене на бързи кредити и дълговата задлъжнялост на хората. Зам.-омбудсманът подчерта, че проф. Ковачева многократно е изпращала предложения, становища и препоръки до Народното събрание за регулиране дейността на колекторските фирми и е настоявала за приемане на Закона за несъстоятелност на физическите лица или т.нар. „личен фалит“, който да даде втори шанс на хората.

„България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма такъв закон и гражданите са длъжници до гроб“, посочи Чернева.