Акад. Ревалски участва в Дубай в дискусия за влиянието на климатичните промени върху Черно море

Акад. Ревалски участва в Дубай в дискусия за влиянието на климатичните промени върху Черно море

Снимка: Георги Велев

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски взе участие в организираната от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) дискусия за обсъждане влиянието на климатичните промени върху спецификата на Черно море и опазването на околната среда в басейна му в българския павилион на COP28 в Дубай.

В три тематични събития учени и представители на международни организации разискваха въпроси свързани с екосистемата на Черно море, перспективите за възстановяване на Украйна по екологичен начин и изводи от работата на българските учени на Антарктида.

БАН е активен участник в процеса на изследване на климатичните промени, защото има няколко института за изучаване на всичко, свързано с опазване на околната среда, на биоразнообразието, каза акад. Ревалски. „На нас е поверен мониторингът на Черно море. Всичко, което произтича от европейски директиви, от български закони, се извършва от нашия Институт по океанология. Това е изключително важна дейност, защото, наблюдавайки процесите, можем да оценим какво е въздействието на климатичните промени в определен момент и да се планират мерки за рехабилитация, за реконструкция. В това отношение ние ще продължим и занапред да сме устойчив партньор. БАН има 14 мониторингови мрежи, не само за Черно море“, каза още той.

Доц. Николай Вълчев, директор на Института по океанология на БАН (чрез конферентна връзка) представи резултати от последни изследвания на Института по океанология за това възможно ли е глобалното затопляне да доведе до изчезване на студения междинен слой, което е възможно да доведе до изменения в термохалинния баланс на водите в Черно море и смущения във функционирането на екосистемите.

Събитието бе в рамките на Световната конференция на ООН по изменението на климата (COP28) в Дубай, чийто основни теми са ролята и опазването на почвите, улавянето и съхранението на въглерод, състоянието на океаните и управление на водите, опазването на крехки екосистеми и общности.

Публикуваме интервюто на акад. Ревалски дадено пред специалния пратеник на БТА Антоанета Маркова.