МВнР представи публично предстоящото участие на България в Глобалния форум за бежанците в Женева, 13-15 декември 2023 г.

МВнР представи публично предстоящото участие на България в Глобалния форум за бежанците в Женева, 13-15 декември 2023 г.

На 5 декември 2023 г. Министерството на външните работи, представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и посолството на Швейцария  организираха съвместно събитие под надслов "България на Глобалния форум за бежанците". На него бяха представени публично доброволните ангажименти, които Република България планира да заяви на предстоящия на 13-15 декември 2023 г. в Женева втори Глобален форум за бежанците.

Форумът ще събере представители на над 180 държави, приели в Общото събрание на ООН на 17 декември 2018 г. Глобалния пакт за бежанците. Този международен документ има за цел да облекчи положението на бежанците по света и да разпредели равномерно отговорността за тяхното икономическо, социално и културно интегриране в приемащите страни. Документът предвижда на всеки четири години да бъде организиран Глобален форум, на който държавите - страни по него да отчетат изпълнението на ангажименти за подобряване на положението на бежанците и да набележат нови мерки в същата посока.

Събитието бе открито от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова, която отличи 30-годишната съвместна работа на българските държавни институции и Върховния комисариат на ООН за бежанците. Тя отчете пълното изпълнение на шестте ангажимента, поети от Република България на първия Глобален форум за бежанците през 2019 г., и представи доброволните ангажименти на компетентните български институции, които страната ни планира да обяви на втория Глобален форум за бежанците. Новите девет доброволни ангажимента засягат социално-икономическата интеграция на потърсилите убежище в Република България, закрилата на децата бежанци, с особено внимание към непридружените деца, както и осигуряване на достъпа до хуманитарни грижи на принципа на не-дискриминацията.

Изказвания направиха също министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева и представители на други институции, които ще изпълняват ангажиментите през следващите четири години. Извънредният и пълномощен посланик на Швейцария в Република България Н. Пр. Раймунд Фурер представи Швейцария като страна домакин на предстоящия Глобален форум за бежанците. В дискусията се включиха представители на Българския червен кръст, на академичните среди, бизнеса, неправителствени организации, на бежански организации в Република България, както и представители на дипломатическия корпус у нас.