По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, заканил се с убийство на жена и я залял с бензин, остава в ареста

По искане на Софийска районна прокуратура мъжът, заканил се с убийство на жена и я залял с бензин, остава в ареста

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 58-годишен мъж, обвинен за закана с убийство на жена.

В.С. е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 03.12.2023 г. около 20,00 часа в блок в ж.к. „Свобода“ в гр. София, полял съпругата си с бензин и й казал: „Ще те запаля“. Жената изпитала основателен страх от заканата и подала сигнал в полицията.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал.3,т.1 и т.3, вр. ал.1 от НК, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Деянието е извършено в условията на домашно насилие - заплахата е предшествана от упражняване на вербално, психическо и физическо насилие спрямо жената. В.С. беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Днес, 06.12.2023 г., състав на Софийски районен съд се съгласи с доводите на наблюдаващия прокурор, че обвиняемият може да извърши друго престъпление и постанови спрямо В.С. най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мярката подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.