КЗК образува производство във връзка с нормативната уредба за доставка и продажба на лекарства от паралелен внос

КЗК образува производство във връзка с нормативната уредба за доставка и продажба на лекарства от паралелен внос

През последните месеци в средствата за масово осведомяване се анонсира за наблюдаван дефицит на лекарства и се обсъждат възможните причини за липсващи в аптеките медикаменти. Достъпността на необходимите лекарствени продукти за българските пациенти е от първостепенна важност, поради което КЗК постоянно следи развитието във фармацевтичния сектор, като може да образува производства в зависимост от същността на проблема. 

За да защити свободната инициатива в стопанската дейност и да предотврати ограничаването или нарушаването на конкуренцията, в производство по чл. 28 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) Комисия за защита на конкуренцията има правомощието да извършва оценка  за съответствието с разпоредбите на закона на действащи нормативни или нормативни административни и общи административни актове.

Предвид изразените в медиите мнения, съгласно които нормативните и административните изисквания при паралелен внос на лекарствени продукти от страни членки на Европейския съюз създават пречки пред юридическите лица, които биха искали да внесат лекарства, Комисията прие Решение № 1251/2023г. за образуване на производство по собствена инициатива за застъпничество за конкуренцията по чл. 28 от ЗЗК. В рамките на това производство ще бъде извършена задълбочена оценка за съответствието с правилата на конкуренцията на нормативната уредба, регламентираща условията за доставка и продажба на лекарства от паралелен внос от страни членки на Европейския съюз, за да се прецени дали са налице ограничения на конкуренцията, а ако има такива – дали са оправдани с оглед на постигане на други цели от обществено значение и дали тези цели могат да бъдат постигнати, без да се ограничава конкуренцията.

В рамките на образуваната преписка № КЗК-1122/2023г. КЗК ще поиска информация и становище от Министерство на здравеопазването и другите държавни органи с правомощия в областта на лекарствената политика, от браншови организации, чиито членове извършват продажба на едро на лекарства на територията на страната, от асоциации на аптеки като търговци на дребно, от пациентски организации.

         Всички лица, извън горепосочените, могат да предоставят становище и информация относно проблеми, свързани с  преодоляването на недостига на определени лекарства чрез паралелен внос от страни членки на ЕС, на адрес [email protected] като посочат, че информацията се предоставя за целите на проучването по преписка № КЗК - 1122/ 2023г.