Благодарение на полицейските действия бяха предотвратени фатални инциденти

Благодарение на полицейските действия бяха предотвратени фатални инциденти

​По време на протеста са пострадали 33-ма полицаи

 

Информация за действията и организацията на полицията преди, по време на и след вчерашния протест на футболните агитки бе представена от ръководството на СДВР. Тъжната равносметка показва, че 33-ма полицаи са пострадали, задържани са 38 човека, деветима от тях - непълнолетни. След незабавните действия, предприети от служителите на реда са установени и задържани трима протестиращи, разпознати като автори на вандалски прояви.

„Няма полиция в света, която безучастно да наблюдава унищожаването на имуществото в центъра на столицата. Ако не бяха предприети реципрочни и адекватни мерки, може би щеше да има повече пострадали хора“, заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов. По думите му заявеният като мирен протест е довел до тежки вандалски прояви. 

В резултат на предприетите незабавни действия от страна на полицията, разрастващата се агресията снощи бе овладяна, това е оценката на заместника му старши комисар Стефан Иванов. По полицаите на първа линия, без предпазни средства, облечени само със светлоотразителни жилетки, група протестиращи хвърляха павета, плочки и паркинг елементи, с което застрашиха живота и здравето не само на полицейските служители, но и на хората, участващи в шествието. „След многократните предупреждения от наша страна да бъде прекратена агресията и унищожаването на имуществото - гражданите, които не участваха във вандалските действия, се оттеглиха. В последствие бяха предприети мерки за разпръсване на тълпата, с цел опазване на живота и здравето на присъстващите хора“, описа ситуацията старши комисар Иванов.

Със заповед на директора в СДВР започва вътрешна проверка, в рамките на която ще бъдат разгледани всички материали, свързани с полицейските действия.


Водещи новини

Времето