Зам.-Министърът На Културата Амелия Гешева Уважи Тържественото Честване На 110-Годишнината На Съюза На Българските Писатели

Зам.-Министърът На Културата Амелия Гешева Уважи Тържественото Честване На 110-Годишнината На Съюза На Българските Писатели


  Зам.-министърът на културата Амелия Гешева бе сред почетните гости на тържественото честване на сто и десетата годишнина на Съюза на българските писатели в Централния военен клуб снощи.

  „Казват, че писателите са съвестта на човечеството. Вероятно затова историята на Съюза на българските писатели е така вдъхновяваща, така вълнуваща, така богато емоционална и понякога драматична“, отбеляза в словото си зам.-министър Гешева. Тя посочи, че СБП не е само една организация, която е посветена на каузата на духа и българската литература. По думите ѝ Съюзът е организация, която преживява сложни, трудни, драматични времена, но е винаги водач. Сподели, че отново се е развълнувала от историята, припомнена наскоро от Боян Ангелов – за това как тогавашният председател на Съюза Елин Пелин спасява стъкленицата със сърцето на Иван Вазов. „Съгласна съм с г-н Ангелов, че това е знак на уважение от ученик към учител и искрено се надявам, че такова продължава да има и днес сред членовете на Съюза на българските писатели, независимо дали винаги са съгласни едни с други“, посочи зам.-министър Гешева. Тя подчерта, че обществото ни се нуждае от духовната сила на писателите и днес и им благодари за това, че застават до институциите в мисията заедно да съхраняваме държавата на духа, завещана ни от светите братя Кирил и Методий и техните ученици.  „Поздравявам Ви за духовната светлина, която носите на народа ни. И за това, че ще продължавате и в следващите десетилетия да бъдете нашия гарант на книжовността – вековната опора на националното ни достойнство и независимост“, каза още зам.-министър Амелия Гешева.

  „Културата, словото, идеята и ценностите са спойващите елементи на нашата нация“, каза по време на събитието президентът Румен Радев, който присъства на церемонията, провеждаща се под негов патронаж и с подкрепата на Министерството на културата. По думите му мисията на писателите днес е не по-малко значима в сравнение с мисията им преди 110 години. „Наш дълг – на държавата и на цялото ни общество, е да подкрепяме Вас в тези нелеки времена за българската култура“, посочи още държавният глава.

  „Годишнината на Съюза на българските писатели е тържество на българския дух“, каза в словото си председателят на писателското сдружение Боян Ангелов и припомни славната история на Съюза – за това как и с каква кауза е бил създаден от 25-30-годишни офицери след Междусъюзническата война. По думите му днес в сдружението членуват повече от 800 души, а самото то е първото писателско сдружение в Европа.

  По време на тържествената вечер председателят на Съюза Боян Ангелов получи юбилейния златен медал на Синдиката на българските учители. От името на председателя на организацията Янка Такева той бе връчен на писателя от Десислава Василева. „Златно перо“ и грамота Ангелов получи от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова.

  Сто и десетата годишнина на СБП бе отбелязана с двудневна програма. На 15 ноември в градината пред Народния театър „Иван Вазов“ е открита изложба с 28 пана, показващи историята на сдружението, а в музей галерия „Анел“ е представена поетичната антология „София – златото на думите“.  Преди юбилейното тържество днес бе организиран семинар „Международни траектории на българската литература“ с участието на писатели от чужбина.

  Водещ на тържествената вечер, на която гости бяха  бе актрисата Ирен Кривошиева. Сред гостите на честването бяха български и чуждестранни писатели, литературоведи и представители на творчески и писателски съюзи, както и представители на институции.

 



Водещи новини

Времето