Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

На 16 ноември 2023 г. отбелязваме Международния ден без тютюнопушене.

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерство на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказ от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Този ден има за цел да предостави и подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушенето, както и да ангажира обществеността за съвместни усилия за ограничаване на тютюнопушенето.

В България 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА.  
Сред подрастващите тютюнопушенето продължава да е актуален проблем. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително. 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) в световен мащаб тютюнопушенето  убива един човек на всеки четири секунди и е една от най-големите заплахи за общественото здраве. Повече от 7 милиона от тези смъртни случаи са резултат от директна употреба на тютюн, докато около 1,2 милиона са резултат от непушачи, изложени на тютюнев дим. Всички форми на употребата на тютюневи изделия са вредни и няма безопасно такова ниво.
Тютюнопушенето, като рисков фактор за здравето е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

За отбелязване на Международния ден без тютюнопушене - 16 ноември 2023 г., се организират следните събития:
Министерство на здравеопазването, съвместно със Сдружение „България без дим“ организират  инициативата: Национално предизвикателство „Да спечелим заедно! Един месец без никотин!“, насочена към всеки пушач. Лицата, които искат да приемат „предизвикателството“ следва да изпълнят няколко прости правила. Повече информация може да намерите в приложения файл

През целя месец ноември всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в Кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които са разположени в Регионалните здравни инспекции в областните градове. 

Повече информация може да получите на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323 и на интернет страниците на РЗИ.

Министерство на здравеопазването припомня, че през цялата година всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отказване от тютюнопушенето, които функционират в регионалните здравни инспекции в областните градове.