Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Много добре знаете, че не съм в конфликт на интереси, иначе щяхте да сезирате компетентните органи

Министърът на отбраната Тодор Тагарев: Много добре знаете, че не съм в конфликт на интереси, иначе щяхте да сезирате компетентните органи
Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити провежданата отбранителна политика днес, 15 ноември, по време на дебатите по вота на недоверие към правителството. „За текущата година правителството внесе бюджет, съответстващ и дори надвишаващ планираното в националния план за постигане на равнище на финансиране за отбрана от 2% от БВП. В съответствие с общите решения на срещата във Вилнюс този процент се разглежда не като цел, а като минимум. Това разбиране е отразено в бюджетната макрорамка за следващите три години, като в някои от тях бюджетът за отбрана ще надвиши 2 %“, каза министър Тагарев.

Той подчерта, че над 1/4 от този бюджет е предвиден за научни изследвания и инвестиции в отбраната. От лятото на настоящата година кабинетът е осигурил 10% повишаване на заплатите. „Странно е, че вносителите на вота, при гласуване на увеличението на военните разходи за тази година гласуваха „против“ или „въздържал се“, отбеляза министър Тагарев и съобщи, че кабинетът предвижда ново значително увеличение на заплатите в сектора през следващата година. „През настоящия месец военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната ще получат по хиляда лева като награда или допълнително материално стимулиране“, каза министър Тагарев.

„Ресурсите трябва да се използват ефективно и ефикасно за развитието на необходимите отбранителни способности“, заяви министърът на отбраната. За целта е необходимо решенията в отбраната да се взимат по достатъчно прозрачен начин и при безупречен интегритет.

Министър Тодор Тагарев открои изключителното значение на хората в отбраната и проблема с некомплекта от военнослужещи. „Най-тежко е положението в Сухопътните войски. Този проблем не започва с мандата на настоящото правителство. Разбираме, че ситуацията изисква бързи и решителни мерки. Основните причини за некомплекта са демографската ситуация и последиците от пандемията“, каза министър Тагарев. „Ако се сравнят данните за 2022 г. и 2023 г. например за кандидатстването в Националния военен университет (НВУ), единствената разлика между миналата и тази година (и в двете има война) е масираната дезинформационна кампания, в която участвате вие, вносителите на вота на недоверие“, каза министър Тагарев и посочи примери с публични изказвания на народни представители.

През тази година кандидатите за НВУ бяха с 35% по-малко в сравнение с предходната година, а приетите курсанти – с 45% по-малко. Това е ясен пример за дезинформационната кампания, водена от парламентарно представени политически партии, която води съответно и до увеличаване на некомплекта и занижаване на отбранителните способности.

Министър Тагарев съобщи, че до края на месеца в Народното събрание трябва да бъде внесена програма за инвестиции с ясни приоритети и разчети, включително приоритизиране на изискването за изграждане на способности за противовъздушна и потиворакетна отбрана със съответните радари и зенитно-ракетни комплекси.

„За бойните машини „Страйкър“ народни представители изразиха предпочитание към немски, френски, швейцарски и турски машини. Но на практика никой не постави под съмнение необходимостта от превъоръжаване на Сухопътните войски“, подчерта министърът на отбраната. Той за пореден път акцентира на факта, че проектът предвижда придобиване на пълен пакет способности и индустриален капацитет за асемблиране и ремонт на машините в страната с много съществено участие на българската индустрия. „Вчера бях на среща на министрите на отбраната в ЕС и отново настояхме част от предвидените инвестиции във фирми, произвеждащи боеприпаси, да бъдат насочени към България. От боеприпаси, през капацитет за производство и ремонт на основен вид въоръжение, до дронове и космически спътници и системи - нашите високотехнологични фирми могат да допринесат много. Това е и цел на нашия кабинет да ги привлечем, те да допринесат за нашата сигурност и отбрана“, заяви министър Тагарев.

„В изпълнение на мерките за повишена бдителност работим за изграждането на многонационален дивизионен щаб, регионално командване на силите за специални операции, многонационална бойна група с капацитет да прерасне до усилено бригадно формирование, както и за създаване на необходимата инфраструктура с частично използване на общи фондове на НАТО и ЕС, но и с принос за транспортната свързаност, социалното и икономическото развитие на страната“, подчерта министърът на отбраната.

По отношение на помощта за Украйна министър Тагарев заяви, че от морална гледна точка ние оказваме помощ на жертва на неоправдана и с нищо непредизвикана агресия. „В българските концепции и възгледи за гарантиране на националната сигурност важно място заема върховенството на правовия ред в международните отношения, при което по-силният не може да си вземе каквото пожелае от по-слабия във военно отношение. И това е наш ключов приоритет. Още повече, че агресорът е държава с ядрено оръжие и държава-член на Съвета за сигурност на ООН“, каза министър Тагарев. По думите му правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение и на 1 кв. км украинска територия и не понесе отговорност за причинените нарушения и извършените военни престъпления.

„Помощта е наш стратегически интерес. Защитавайки себе си, Украйна защитава и Европа от агресивните действия на Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана“, каза министърът и подчерта, че подкрепата за Украйна е и подкрепа за българската общност там. „Имаме дълг и отговорност към българската общност в Украйна и сме заинтересовани тя да живее в свободна, мирна и демократична държава. Мирът ще може да бъде възстановен, само когато тоталитарният режим на Путин загуби тази война“, заяви той.

Министър Тодор Тагарев отрече обвиненията в конфликт на интереси като посочи, че вносителите на вота много добре знаят, че не е в конфликт на интереси, защото в противен случай са щели да сезират компетентните органи, вместо да използват въпроса политически. Той потвърди, че управителят на „Телесис“ ООД е съдружник на съпругата му в нейната фирма „Прокон“ ООД с минимален дял и фактически не участва в управлението на фирмата от поне 20 години. „Аз, съпругата ми, или управляваната от нея фирма нямат никакъв интерес, принос или участие към дейността на фирма „Телесис“, заяви министър Тагарев и поясни, че „Телесис“ има изпълнен четиригодишен договор от 2011 г. с Министерството на отбраната за доставка на радиоуправляеми мишени, четиригодишен договор от 2017 г. за създаване на мишенна обстановка за тренировки на изтребителната авиация и аналогични договори с още три партньорски страни. „Процедурата за дронове е стартирала с пазарно проучване през 2019 г. Обществената поръчка е обявена през 2020 г., заявките за участие са подадени през 2021 г., а офертите - през март 2022 г. След обжалване в КЗК и ВАС, комисия в МО е приключила своята работа на 19 април т.г с доклад на министъра на отбраната. На 3 май - повече от месец преди да стана министър на отбраната, е обявено решение, с което за изпълнител се определя „Български безпилотни летателни системи““, обясни министър Тагарев. Заради инфлацията по време на процедурата през юли консорциумът е изпратил предложение за индексиране на цената на дроновете, което не е било удовлетворено.

Министърът на отбраната отговори и на обвинение, че в един конкретен случай е нарушена негова заповед във връзка със забраната за предизборна агитация във формированията. Той обясни, че Министерството на отбраната има утвърден годишен план за различни тържества и чествания на военнослужещите. В периода на предизборната кампания попадат и 15 такива мероприятия. „Конкретно за 61-ва бригада съм утвърдил предложението на командира да проведе тържествено честване, на което са поканени кметове и официални лица от всички места, в които бригадата има формирования. След ритуала, командирът в тесен кръг е връчил грамоти на всички поканени гости, което не може да се счита за политическа агитация“, обясни министър Тагарев.