България И Корея Ще Си Партнират В It Технологиите И Космическите Изследвания

България И Корея Ще Си Партнират В It Технологиите И Космическите Изследвания

България и Република Корея ще засилят партньорството си в сфери като IT технологиите, изкуствения интелект и космическите изследвания. Това стана ясно на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Република Корея Н. Пр. Джонгин Бе.

През декември в нашата страна ще пристигнат специалисти в областта на изкуствения интелект, а през следващата година ще дойдат изследователи на космоса. Те ще участват в семинари, които да подпомогнат развитието на тези две области.

„Имаме много добър пример в областта на изкуствения интелект. Българският институт INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през последните месеци постигна много успехи, включително и на международно ниво“, каза проф. Цоков. Посланик Джонгин Бе отговори, че е посещавал института и лично се е убедил в неговото ниво.

Министърът благодари на посланика за помощта в изучаването на корейски език в средните училища в България и отбеляза, че има устойчив интерес към него от страна на учениците.

Сътрудничеството между двете държави се развива, както в университетите така и в научните изследвания. България и Република Корея осъществяват обмен на студенти и ще търсят възможности да бъде разширен, стана ясно по време на разговора.

В срещата участваха зам.-министрите на образованието и науката проф. Генка Петрова и Наталия Митева, Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество“, Галя Дреновска, директор на дирекция „Висше образование“ , Канг Кьонг А, вицеконсул и трети секретар в посолството на Република Корея, София Елефтериу, специалист от културно-образователната секция на посолството.

Времето