Георги Борисов: Целта ни е да развиваме и надграждаме Портала за предоставяне на електронни и административни услуги в МВР

Георги Борисов: Целта ни е да развиваме и надграждаме Портала за предоставяне на електронни и административни услуги в МВР

ВПД директорът на ДКИС благодари на колегите си за вложените усилия в реализирането на проект „Разработване на електронни административни услуги и внедряване на допълнителни функционалности в автоматизирани информационни системи в МВР“

 

Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ (ДКИС) приключва изпълнението на проект „Разработване на електронни административни услуги и внедряване на допълнителни функционалности в автоматизирани информационни системи в МВР“, изпълняван  по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Добро управление“. Партньор на дирекцията, бенефициент на проекта, беше Главна дирекция „Национална полиция“.

ВПД директорът на ДКИС Георги Борисов подчерта, че предоставяните от МВР електронни административни услуги  са съществен елемент от процеса по осигуряване на качествени, ефективни и достъпни услуги за гражданите и бизнеса. В тази връзка е важно осигуряването на висока надеждност както от гледна точка на непрекъсната наличност на услугите, така и по отношение на информационната сигурност. Той уточни, че  текущата процедура е част от „Приоритетните проекти в изпълнение на Пътната карта за изпълнение на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България за периода 2016-2020 г.“ и припомни предприетите стъпки в тази насока -  надграден и пуснат в експлоатация Портал за електронни и административни услуги с осигурен гъвкав и адаптивен механизъм за визуализиране и представяне на информацията при заявяване на електронни административни услуги, както и повишена степен на автоматизация на съществуващите в Портала електронни административни услуги.

Борисов  коментира, че разработеният от дирекцията настоящ проект е заложил на развитието и надграждането на Портала за предоставяне на електронни и административни услуги. По думите му постигнатите резултати са: подобрен и разширен обхват на електронните административни услуги; оптимизирани процеси по заявяване, обработка и предоставяне на електроните административни услуги; повишени ефективност и достъпност на услугите за гражданите и бизнеса; разработени и реализирани  електронни услуги по направление на „Български документи за самоличност“, „Контрол на общоопасните средства“ и  „Пътна полиция“; внедрени допълнителни функционалности към Автоматизираната информационна система „Лицензиране и контрол на частната охранителна дейност“ и Единния автоматизиран регистър КОС в съответствие с измененията и допълненията в Закона за административните нарушения и наказания и реализиране на интеграция със Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Борисов посочи, че осигуряването на новото оборудване повишава нивото на мрежовата и информационна сигурност в среда на нарастващи заплахи, рискове и компрометиране на информационни потоци от данни, както и до сигурен и защитен достъп на крайните потребители до електронните услуги по всяко време, независимо от местоположението им. Той благодари на Управляващия орган на Оперативна програма „Добро управление” и на Европейската комисия за предоставените възможности, на фирмите – изпълнители по договорите за обществени поръчки за изпълнението на отделните дейности за реализиране на проекта, както и на колегите си от ДКИС, Главна дирекция „Национална полиция“  и Дирекция „Български документи за самоличност“, участвали активно във всеки един от етапите на реализирането на проекта.

 

Проект „Разработване на електронни административни услуги и внедряване на допълнителни функционалности в автоматизирани информационни системи в МВР“ е заложен за изпълнение от 1 февруари 2022 г. със срок за финализиране 31 декември т.г. Бюджетът му възлиза на 3 197 915,95 лева.

Основната цел е повишаване на степента на автоматизация на предоставяните към момента автоматизирани електронни услуги от МВР и подобряване на процеса на обработката им, както и въвеждането на нови автоматизирани електронни услуги и надграждане на съществуващите функционалности на Портала за автоматизирани електронни услуги на МВР.

Изпълнен е в рамките на  заложени четири дейности, в които освен постигнато надграждане на Портала за електронните административни услуги на МВР  по направления БДС, КОС и „Пътна полиция“, е повишена и степента на усъвършенстване на технологичния процес в служебната част и е проведено съответно обучение на администратори в системата.