Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков: Бойни машини, гаубици, системи за противовъздушна отбрана са приоритетни за модернизацията на Сухопътните войски

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков: Бойни машини, гаубици, системи за противовъздушна отбрана са приоритетни за модернизацията на Сухопътните войски
Сухопътните войски са направили своите предложения във връзка с изготвянето на новия Стратегически преглед на отбранителната политика. Това каза в отговор на въпроси на журналисти командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, днес, 7 ноември, на полигон Сливница. Там се състоя традиционният турнир по стрелба за журналисти и военни аташета, който е част от програмата за отбелязването на бойния празник на Сухопътните войски 19 ноември. Генерал Дешков посочи, че някои от предложенията се отнасят до промени в нормативната уредба по отношение на привличането на кадри. „Наред с популяризирането на военната професия, основният ни фокус е това, което предлагаме в Сухопътните войски: обучение, подготовка, кариерно развитие. Но нещото, което би привлякло повече качествени хора, е извън нашите възможности за промени. Говорим за възнаграждение, социален пакет, изграждане на инфраструктура, подобряване на условията на военната служба“, подчерта той. По думите му, работната група за изготвяне на Стратегическия преглед на отбранителната политика работи под ръководството на Министерството на отбраната и след приключване на работата й, ще бъдат направени предложения към държавното ръководство. „Грижата за армията не е по силите нито само на един вид въоръжена сила, нито дори само на едно министерство. Ние сме инструмент на държавата. За да бъде готов за използване този инструмент, трябва да бъдат въвлечени всички заинтересовани страни“, посочи генерал-майор Дешков.

За закупуването на бойните машини „Страйкър“ генерал-майор Дешков отбеляза, че се чака решение на Народното събрание. Ако това стане, следва близо двегодишен период на усвояване на техниката.

„Новата бойна машина ще повиши значително способностите на Сухопътните войски, но тя не решава всички въпроси. Този проект е само началото. Заедно с бойните машини, много важен е и проектът за придобиване на нови 155 мм гаубици. Друг мащабен проект е проектът за системи за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски. Не на последно място е и проектът за индивидуалното оборудване на военнослужещите“, посочи той. Тези проекти не само ще променят облика на Сухопътните войски, но ще променят и възможностите им за опериране и за защита на страната.

Сухопътните войски имат подписани договори за придобиване на дронове за военни цели, някои от които вече са в изпълнение. „Нашата визия е да продължим да увеличаваме броя на дроновете, за да обучим повече личен състав и да се използват за разузнаване, наблюдение, целеуказване и т.н.“, каза още генерал-майор Дешков.

Основните учения на Сухопътните войски за годината са завършили. „Преминаха много интензивно, както всяка година. Показателен е фактът, че само за непълни два месеца - юни и юли, от военните формирования на Сухопътните войски по полигоните на страната бяха излезли едновременно 5600 военнослужещи. Паралелно с това не сме прекъсвали участието ни на границата, където непрекъснато ротираме в подкрепа на МВР около 300 военнослужещи“, посочи командирът генерал-майор Дешков.

Продължава модернизацията на танковете Т-72. „Надяваме се към края на годината първата фаза на проекта да бъде завършена на 100 % и догодина да се започне с модернизацията на машините от втората фаза на проекта“, посочи той.

С военно-приложен многобой за Купата на командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба с пистолет за журналисти и военни аташета стартираха днес мероприятията по повод 138 години от създаването на Сухопътни войски. В турнира по военно-приложен многобой участваха 12 отбора като първи станаха военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В турнира по стрелба с пистолет участваха военните аташета на Румъния, Сърбия, САЩ, Полша и Виетнам, както и журналисти от български медии.

Водещи новини

Времето