Ръководството на прокуратурата ще участва в конференция в ЕП, посветена на разширяването на Шенген и ролята на България за европейската гранична сигурност

Ръководството на прокуратурата ще участва в конференция в ЕП, посветена на разширяването на Шенген и ролята на България за европейската гранична сигурност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова ще участват в конференцията „Разширение на Шенген: Ключовата роля на България в областта на граничната сигурност“. Форумът ще се проведе в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел. 

Събитието ще бъде открито с видео обръщение на председателя на ЕП Роберта Мецола, поканени за участие са представители на Европейската комисия и Испанското председателство на Европейския съюз. 

На конференцията се очаква да присъстват представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС) и Европейската полицейска служба (ЕВРОПОЛ), членове на Европейския парламент и други. От българска страна в дискусията ще участват директорите на ГД „Гранична полиция“ Атанас Илков и на ГД „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Сред основните акценти във форума ще бъдат постигнатият напредък на България и Румъния по присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, както и стратегическото положение на страната ни за осигуряването на сигурността на външните граници на общността. 

Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето