Премиерът акад. Денков и президентът на Молдова Мая Санду обсъдиха напредъка по проекта за български университет в Тараклия

Премиерът акад. Денков и президентът на Молдова Мая Санду обсъдиха напредъка по проекта за български университет в Тараклия

04.11.2023

Министър-председателят акад. Николай Денков проведе телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду. Двамата обсъдиха напредъка по проекта за български университет в Тараклия и европейските перспективи пред Кишинев.

 

Академик Денков благодари на президента, че придвижи предложението му за преобразуване на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Тази идея те обсъдиха на срещата им в Атина в края на август 2023 г. „Развитието на университета е от ключово значение за Тараклийския регион, където има голямо българско малцинство”, заяви акад. Денков. Висшето училище е важно както за подготовката на висококвалифицирани местни специалисти, така и за създаването на мост към българските образователни институции. Не на последно място, университетът усилва връзката на българската общност в региона с нашата държава. Премиерът Денков и Мая Санду очакват скоро да бъде подписано подготвяното междуправителствено споразумение по този проект.

 

От своя страна, молдовският президент благодари за българската подкрепа за усилията на Кишинев да стане част от Европейския съюз. Акад. Денков и Мая Санду се съгласиха, че единствената гаранция за развитие и сигурност в нашия регион е той да бъде част от силна и просперираща Европа.

Водещи новини

Времето