Над 1.7 т нелегален алкохол откриха митнически служители на ТД Митница Пловдив

Над 1.7 т нелегален алкохол откриха митнически служители на ТД Митница Пловдив

Митнически служители на Териториална дирекция Митница Пловдив откриха 1718.8 литра нелегален алкохол и един нерегистриран обект за дестилиране, при четири отделни проверки през месец октомври.
Най-голямото количество нелегален алкохол е открито на 18.10.2023 г. при проверка в частен имот в село, намиращо се на територията на област Пазарджик. В жилищна постройка са открити 78 пластмасови бутилки, всяка с вместимост 10 литра, съдържащи безцветна течност с мирис на алкохол. Общото намерено количество алкохол е 780 литра. След извършен тест с денситометър е установено различно алкохолно съдържание на течността в бутилките, вариращо от 45˚до 95˚. От собственика на имота не са представени документи удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз, съгласно ЗАДС. 
Нелегален алкохол, разпределен в пластмасови бутилки с различна вместимост, е открит при друга проверка, извършена на 27.10.2023 г. След получена оперативна информация митнически служители от отдел “Митническо разузнаване и разследване“ на ТД Митница Пловдив извършват контролна покупка на 10 литра алкохолна течност (ракия) от мъж на 62 години, жител на село в община Братя Даскалови, област Стара Загора. В хода на контролните действия е установено, че в стопанисвания от мъжа жилищен имот се съхраняват 308 литра безцветна течност с мирис на алкохол, без документи, съгласно ЗАДС. 
По случаите са образувани досъдебни производства от разследващи митнически инспектори под надзора на Районна прокуратура Пазарджик и Районна прокуратура Стара Загора- Териториално отделение – Чирпан. 
На 09.10.2023 г. служители от отдер "МРР" извършват проверка на регистриран малък обект за изваряване на етилов алкохол в друго пазарджишко село. В близост до помещението, в което са разположени съдовете за дестилация са открити пластмасови бутилки с общо 627.8 л течност с различно алкохолно съдържание – от 30˚ до 73˚. За алкохола не са представени изискуемите документи по ЗАДС. 
На 3 октомври митническите служители установяват, че се извършва изваряване на ракия в нерегистриран по ЗАДС обект, намиращ се село в община Карлово. Задържани са 2 броя съоръжения за дестилиране с вместимост 160 л и 500 л. Открити са и 3 литра изварен алкохол. 
По тези два случая са съставени актове за установяване на административни нарушения.  
Откритият общо 1718.8 литра нелегален алкохол при извършените четири проверки е задържан.
Общото количество на задържания от ТД Митница Пловдив от началото на годината етилов алкохол без документи за платен акциз е 11 634,7 литра.

 

снимката е илюстративна