Заместник главният прокурор Мария Павлова участва в среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност

Заместник главният прокурор Мария Павлова участва в среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност

Заместник главният прокурор Мария Павлова участва в среща на Изпълнителния съвет на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, която се провежда на 26-27 октомври 2023 г. в София.

От септември 2022 г. председателството на Секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, бе поето от Апелативна прокуратура-София (САП), представлявана от заместник апелативния прокурор Галя Маринова и от Ирина Арменова – прокурор в САП.

Мария Павлова приветства участниците във форума и посочи, че съсредоточаването върху проблемите на организираната престъпност е особено важно, когато фокусът на общественото внимание почти изцяло е изтласкан в полето на външната политика. „Оставена без обществено внимание и без систематични методи за въздействие, организираната престъпност не спира да се разраства. Контрабандата на наркотици, киберпрестъпността, измамите с акцизи, нелегалното превеждане на мигранти, трафикът на хора, нарастващият транснационален характер на тероризма поставят все по-сериозни предизвикателствата пред правозащитните органи на държавите в Европа“, каза заместник главният прокурор.

Тя подчерта, че постигането на значими резултати в разследването, разкриването и пресичането на престъпни мрежи е възможно само с широкомащабни усилия, фокусирани върху изграждане на функционираща система за комуникация и взаимодействие.

В срещата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, участваха магистрати от Гърция, Румъния, Сърбия, Черна гора и др.

В рамките на форума прокурор Галя Маринова ще представи резултатите от работата на Секретариата на Конференцията през последните осем месеца.

Участниците обсъждат и нуждата от подсилване на сътрудничеството при изпълнение на молбите за международна правна помощ в контекста на националните законодателства на всяка от държавите членки. Коментирани бяха и нарастващите рискове от киберзаплахи, терористични нападения, както и преодоляване на предизвикателствата, продиктувани от нелегалната миграция.

Подписана бе и Декларация за намерение, с която Република Австрия официално се присъедини към Конференцията.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Към момента активни членове на Конференцията са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

Времето