Контрабандни златни изделия за над 50 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Контрабандни златни изделия за над 50 000 лева задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Митнически служители на МП Капитан Андреево откриха 529.39 грама златни накити при проверка на автобус, влизащ в страната от Турция.
На 04.10.2023 г., в 02:00 часа, автобус с чужда регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Румъния през България. В зоната за митническа проверка петима от пътниците декларирали, че пренасят общо 300 кутии цигари, а друг пътник - 290 парфюма, носещи лога на защитени търговски марки. Стоките са задържани - тютюневите изделия са задържани с разписка, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос, а ароматите - поради възникнали основателни съмнения, че се превозват в нарушение на Регламент (ЕС) № 608/2013 г. на Европейския Парламент и на Съвета.

Митническите служители извършват щателна проверка на автобуса. В хода на контролните действия митнически инспектор открива, че в чанта, собственост на един от пътниците, са укрити изделия от жълт метал - пръстени, обици, колиета, медальони, гривни, пиърсинги. Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 529.39 грама и са на стойност 50 292 лева. 
На нарушителя Г.Б. на 44 години – румънски гражданин, е съставен акт по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени през държавната граница златни накити без знанието и разрешението на митническите органи. 

 

снимката е илюстративна