Министър Калин Стоянов: Техническото обезпечаване на служителите е приоритет за ръководството на МВР ​

Министър Калин Стоянов: Техническото обезпечаване на служителите е приоритет за ръководството на МВР ​

От днес ГДПБЗН разполага с нови 32 високопроходими автомобила, доставени по проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

На кратка церемония в логистичния център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Локорско министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи на колегите си от главната дирекция ключовете за 32 нови високопроходими автомобила. Те представляват последната доставка от общо 96 по проекта, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

„Приоритет за ръководството на МВР е осигуряването на подходящи условия на труд и техническото обезпечаване на служителите. Знаем, че когато сте добре оборудвани, ще бъдете по-мотивирани да постигате високи резултати, защото вие сте най-близо до хората и най-бързо се отзовавате при тежки инциденти“, обърна се министър Стоянов към служителите на ГДПБЗН. Той благодари на директора главен комисар Александър Джартов и екипа му, работили за реализиране на проекта. В рамките му има изградени и шест обучителни центъра, през които до момента обучение по отношение на рискове от наводнения са преминали 90 000 души, от които 70 000 деца.

Директорът на ГДПБЗН подчерта, че проектът „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“ е един от най-големите, реализиран през последните години. „Част от дейностите по него ще ни позволят през следващите години да придобием все по-нова и съвременна техника, така че нашите служители да са по-добре защитени и оборудвани. Новите автомобили ще ни дадат възможност по-бързо да достигаме до хората, да оценяваме обстановката и да взимаме своевременни мерки“, заяви главен комисар Джартов и пожела на колегите си да ползват новата техника повече за учения и тренировки и по-рядко в условията на бедствия.

Гости на церемонията бяха заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев, заместник главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев и Николай Николов – съветник на министъра на вътрешните работи.

 

Проектът „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“ стартира през 2019 г. Общата му стойност е 19 997 915,99 лева и има за цел Повишаване ефективността на компетентните органи в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия от природен характер. Основните дейности по него са три: техническо обезпечаване на националния и регионалните оперативни центрове на ГДПБЗН; изготвяне на предложение на Национален план за управление на риска от бедствия; интегриране на различните информационни локални системи, подпомагащи ранното предупреждение и оповестяване в една обща система (платформа).

 

В отговор на журналистически въпроси министър Калин Стоянов предостави данни към днешна дата за работата на вътрешното министерство по противодействие на престъпления против политическите права на гражданите. На откритите в МВР телефонна линия и имейл, както и по оперативна линия са постъпили 147 сигнала, като 82 от тях са за купуване на гласове, а около 50 – за нарушения на изборното законодателство, за корпоративен вот. Успоредно с това до момента има образувани 10 производства, едно от които бързо, има и задържани лица. Материалите по случая в Бургас са докладвани на прокуратурата и предстои да бъде повдигнато обвинение. Има информация, че са замесени и други лица и са извършени и още, предимно корупционни, престъпления.

Вътрешният министър коментира и друга приоритетна тема – ускоряване на сроковете за изследване на кръвни проби за наличие на наркотични вещества: Работи се активно за закупуването на 6 апарата, които ще облекчат извършването на експертизите. Два от тях ще бъдат закупени по Гаранционния фонд и четири – по Фонда за безопасност на движението. Назначени са и нови служители, които предстои да бъдат обучени, уточни министър Стоянов.

 

 

Времето